Putovanje do vjere

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:24-31

24 A Toma, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. 25 I kazaše mu drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina.« A on im reče: »Dok ne vidim na njegovim rukama ranu od čavala, i ne stavim svojega prsta u ranu od čavala, i ne stavim svoje ruke u njegov bok, ne ću vjerovati.« 26 I poslije osam dana bili su opet njegovi učenici unutra, i Toma s njima. Dođe Isus, dok su bila vrata zatvorena, i stade u sredinu, i reče: »Mir vam!« 27 Potom reče Tomi: »Stavi svoj prst ovamo, i vidi moje ruke, i pruži svoju ruku i stavi je u moj bok, i ne budi nevjeran nego vjeran!« 28 Tada mu reče: »Gospodin moj i Bog moj!« 29 Reče mu Isus: »Zato jer si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a povjerovaše!«
30 I mnoga druga čudesa učini Isus pred svojim učenicima koja nisu napisana u ovoj knjizi. 31 A ova su zapisana da vjerujete da je Isus Mesija, Sin Božji, i da vjerujući imate život u njegovo ime.

A ova su zapisana da vjerujete da je Isus Mesija, Sin Božji, i da vjerujući imate život u Njegovo ime.

Ivan 20:31

OD prvoga objavljivanja 1880. godine Lew Wallaceov roman Ben-Hur: Priča o Kristu nikada se nije prestao tiskati. Nazivaju ga najutjecajnijom kršćanskom knjigom devetnaestog stoljeća koja i danas privlači čitatelje istinitom pričom o Isusu i izmišljenomu mladom židovskom plemiću Judi Ben-Huru.

Amy Lifson, pišući za časopis Humanities, tvrdi da je pisanje te knjige promijenilo život pisca. »Dok Ben-Hur vodi čitatelje kroz prizore Muke, on vodi i Lewa Wallacea do vjere u Isusa Krista.« Wallace kaže: »Vidio sam Nazarećanina… Vidio sam Ga kako čini ono što običan čovjek ne može.«

Izvještaji o Isusovu životu zapisani u Evanđeljima omogućuju nam da hodamo uz njega, da svjedočimo Njegovim čudima i čujemo Njegove riječi. Pred kraj svoga Evanđelja Ivan piše: »I mnoga druga čudesa učini Isus pred svojim učenicima koja nisu napisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete da je Isus Mesija, Sin Božji, i da vjerujući imate život u Njegovo ime« (r. r. 30,31).

Baš kao što su istraživanje, čitanje Biblije i pisanje doveli Lew Wallcea do vjere u Isusa, tako Božja riječ nas dovodi do promjene uma i srca, čime stječemo vječni život u Njemu i po Njemu.

– David McCasland

Mnoge knjige mogu informirati, ali samo Biblija može transformirati.