Zašto oprostiti?

Pročitajte: Evanđelje po Luki 23:32-34

32 S njim su vodili još dva zločinca da ih pogube.
33 Kad dođoše na mjesto koje se zove Lubanja, razapeše ga ondje. Isto tako zločince, jednoga s njegove desne, drugoga s njegove lijeve. 34 A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« Zatim razdijeliše njegove haljine bacivši za njih kocku.

A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« Zatim razdijeliše Njegove haljine bacivši za njih kocku.

Luka 23:34

KADA me je prijateljica iznevjerila, znala sam da joj moram oprostiti, ali nisam bila sigurna mogu li. Njezine su me riječi jako pogodile i obuzeli su me bol i ljutnja. Iako smo razgovarale o tome i rekla sam joj da joj opraštam, još dugo nakon toga bi me steglo oko srca svaki put kad bih ju vidjela, i znala sam da sam još uvijek ogorčena. No jednog je dana Bog odgovorio na moje molitve i pomogao mi da to zaboravim. Konačno sam bila slobodna.

Opraštanje je bit kršćanske vjere, s izvorištem u našem Spasitelju koji je bio spreman oprostiti i dok je umirao na križu. Isus je volio one koji su ga pribijali na križ, i molio je svoga Oca da im oprosti. Nije ga obuzela gorčina. Naprotiv, pokazao je milosrđe i ljubav onima koji su mu činili zlo.

Ovo je pravi trenutak da se pred Gospodinom sjetimo svih onih kojima bismo trebali oprostiti slijedimo li Isusov primjer i širimo li Njegovu ljubav na one koji su nam nanijeli bol. Kada molimo Boga da nam uz pomoć Duha Svetoga pomogne oprosti – On će nam pomoći – čak i ako nam za to bude trebalo mnogo vremena. Učinimo li to, bit ćemo oslobođeni tamnice neopraštanja.

– Amy Boucher Pye

Čak i na križu Isus je oprostio onima koji su mu nanijeli bol.