Kod kuće s Isusom

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:1-4

1 Neka se ne plaši vaše srce! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! 2 Mnogo je stanova u kući mojega Oca. Kad ne bi bilo tako, kazao bih vam. Jer idem pripraviti vam mjesto. 3 I kad odem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja. 4 I kamo ja idem znate, i put znate.« 5 Toma mu odvrati: »Gospodine, ne znamo kamo ideš; pa kako možemo znati put?« 6 Isus mu reče: »Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni. 7 Kad biste poznavali mene, onda biste poznavali i mojega Oca. Odsad ga poznajete, poznajete jer ste ga vidjeli.« 8 Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.« 9 Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako onda veliš: Pokaži nam Oca? 10 Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, a i djela čini Otac koji ostaje u meni. 11 Vjerujte mi da sam ja u Ocu i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela! 12 Zaista, zaista kažem vam: Tko vjeruje u mene, djela koja ja činim i on će činiti, i veća će od ovih činiti. Jer ja idem k Ocu. 13 Sve što onda zamolite u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. 14 Ako me za što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti.

I kad odem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi.

Ivan 14:3

»KOD kuće je najljepše.« Ta rečenica izražava našu duboku čežnju da imamo mjesto na kojem se možemo odmoriti, biti i pripadati. Isus je govorio o toj čežnji nakon posljednje zajedničke večere sa svojim prijateljima. Govorio im je o skoroj smrti i uskrsnuću. Obećao je da će se, iako će otići, vratiti po njih i pripraviti im mjesto – prebivalište. Dom.

Pripravio je mjesto za njih – i za nas. Ispunio je sve što je propisivao Božji zakon time što je umro na križu kao bezgrešni čovjek. Uvjerio je svoje učenike da će, nakon što im pripravi dom, sigurno doći po njih i neće ih napustiti. Nisu se trebali bojati niti biti zabrinuti za svoj život, bilo na zemlji bilo na nebu.

Isusove nam riječi pružaju utjehu i jamstvo jer vjerujemo da pripravlja dom za nas; da će se nastaniti u nama (pročitajte Ivan 14:23); i da je otišao prije nas da nam pripravi naš nebeski dom. Bez obzira na to gdje živimo, mjesto nam je s Isusom, podržava nas Njegova ljubav i okružuje nas Njegov mir. »Kod kuće je najljepše« s Njime.

– Amy Boucher Pye

Idem tam! Idem tam da Isusa vidim sam!

Želja mene vuče živa tam gdje Gospod moj prebiva;

gdje je vječni Njegov stan!

Isus priprema mjesto na kome ćemo živjeti zauvijek.