Male stvari

Pročitajte: Psalam 116:1-9

1 Ljubim Gospoda;
jer čuje vapaj moje molitve.
2 Jer prignu k meni uho svoje
u dane kada ga zazvah.

3 Okovi smrti stegoše me,
spopadoše me tjeskobe Podzemlja;
u tugu i žalost upadoh.
4 Tada zazvah ime Gospodnje:
»O, Gospode, spasi život moj!«

5 Milostiv je Gospod i pravedan;
Bog je naš sažaljiv.
6 Čuva Gospod jednostavne:
bijedan sam bio, on me spasi.

7 Vrati se, dušo moja, u svoj mir,
jer ti Gospod učini dobro!
8 On izbavi moj život od smrti,
moje oči od suza, noge moje od pada.
9 Hodit ću pred licem Gospodnjim
u zemlji živih.

Svaki dobar dar i svaki savršen poklon odozgor je.

Jakovljeva 1:17

NAZVALA me je moja prijateljica Gloria i u glasu sam mogla osjetiti da je uzbuđena. Već godinama nije mogla napustiti svoj dom osim kada je imala zakazan pregleda kod liječnika. Zato razumijem njezino uzbuđenje kada mi je rekla: »Sin mi je na računalo spojio dva zvučnika tako da sada mogu ići u svoju crkvu!« Mogla je uživo gledati i čuti prijenos bogoslužja iz svoje crkve. Bila je očarana Božjom dobrotom i »najboljim darom koji joj je sin mogao dati«.

Gloria me uči da je važno imati zahvalno srce. Unatoč brojnim ograničenjima, ona je zahvalna za najmanje stvari – zalaske sunca, obitelj, prijatelje i susjede koji joj pomažu, za mirne trenutke s Bogom, mogućnost da ostane živjeti u svojem stanu. Cijeloga je života gledala kako se Bog brine za nju i svakome tko ju posjeti govori o Njemu.

Ne znam koje su nevolje snašle pisca 116. psalma. Neki tumači Biblije smatraju da je vjerojatno u pitanju bila bolest, jer psalmist kaže: »Okovi smrti stegoše me« (r. 3). No, zahvaljuje Gospodinu jer je bio milosrdan i pun smilovanja kada je bio »bijedan« (r. r. 5,6).

Kad smo na dnu može nam biti teško podići pogled. No učinimo li to vidjet ćemo da je Bog onaj koji nam daje sve darove – velike i male. Učimo mu zahvaljivati.

– Anne Cetas

Proslavljenje Boga dolazi samo po sebi kada brojite blagoslove koje ste primili.