Kada dođe jutro

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 11:1-8

1 A vjera daje sigurnost onome čemu se nadamo, osvjedočenje o onom što ne vidimo. 2 U njoj stari postigoše sjajno svjedočanstvo. 3 Vjerom spoznajemo da je svijet Božjom riječju načinjen, tako da iz nevidljiva postade vidljivo.
4 Vjerom prinese Abel Bogu bolju žrtvu nego Kajin, i po njoj je dobio svjedočanstvo da je pravedan, kad Bog posvjedoči za njegove darove. Po njoj on mrtav još govori. 5 Vjerom bi Henoh prenesen da ne vidi smrti, i ne nađe se, jer ga Bog prenese. Doista, prije nego bi prenesen dobi svjedočanstvo da je ugodio Bogu. 6 A bez vjere nije moguće ugoditi Bogu, jer onaj koji hoće ugoditi Bogu, treba vjerovati da On postoji i da plaća onima koji ga traže. 7 Vjerom se Noa, primivši objavu o onome što još ne vidje, poboja i načini korablju za spasenje svoje kuće. Time osudi svijet, i postade baštinik pravde po vjeri.
8 Vjerom posluša Abraham, kad bi pozvan da izađe na mjesto koje je trebao primiti u baštinu. Izađe ne znajući kamo ide.

A vjera daje sigurnost onome čemu se nadamo, osvjedočenje o onom što ne vidimo.

Hebrejima 11:1

JEDNE smo se noći zaustavili u seoskoj gostionici u blizini Münchena da tamo prespavamo. Bili smo oduševljeni kada smo vidjeli da naša ugodna soba ima balkon, iako zbog guste magle i mraka nismo ništa vidjeli. No kada je nekoliko sati poslije izišlo sunce, mrak i magla su nestali. I tada smo ugledali sve što je bilo skriveno prethodne noći. Bio je to idiličan prizor – bujne zelene livade, ovce s malim zvoncima oko vrata koje pasu i veliki bijeli oblaci na nebu koji su izgledali baš kao i ovce – velike, mekane ovce!

Život ponekad može biti prekriven gustom maglom beznađa. Naša nam se situacija može činiti tako mračnom da počinjemo gubiti nadu. Ali baš kao što sunčeve zrake rastjeruju maglu, naša vjera u Boga rastjeruje sumnje. Jedanaesto poglavlje Poslanice Hebrejima definira vjeru kao »jamstvo za ono čemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti kojih ne vidimo« (r. 1, K. S.). U nastavku poglavlja čitamo o vjeri Noe koji je primio »objavu o onome što još ne vidje« (r. 7) i Abrahama koji je krenuo kamo ga je Bog poslao – iako nije znao kamo ide (r. 8).

Iako Ga ne vidimo i ne možemo uvijek osjetiti Njegovu blizinu, Bog je stalno prisutan i provest će nas i kroz najmračnije noći.

– Cindy Hess Kasper

Vjera je radar koji vidi kroz maglu. Corrie ten Boom