Čišćenje kuće

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 1:22 – 2:5

22 Poslušni istini, očistili ste svoje duše za iskrenu bratsku ljubav. Zato ljubite svesrdno jedni druge. 23 Doista, preporođeni ste ne od sjemena koje trune, nego od onoga koje ne trune, živom i neprolaznom Božjom riječju. 24 Uistinu,
»svako je tijelo kao trava,
svaka njegova slava kao cvijet trave;
osuši se trava, i cvijet otpadne,
25 ali Gospodnja riječ ostaje dovijeka.«
A ova je riječ evanđelje koje vam je naviješteno.
2
1 Odbacite dakle svaku zlobu i svako lukavstvo, licemjerje, zavist i svako klevetanje.
2 Čeznite kao novorođena djeca za duhovnim i čistim mlijekom, da po njemu uzrastete za spasenje, 3 ako ste doista doživjeli kako je dobrostiv Gospodin. 4 Pristupite k njemu, živome kamenu koji su, istina, ljudi odbacili, ali ga je Bog izabrao i uresio čašću, 5 i sami se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni hram za sveto svećenstvo, da prinosite duhovne žrtve koje su ugodne Bogu po Isusu Kristu.

Odbacite dakle svaku zlobu i svako lukavstvo, licemjerje, zavist i svako klevetanje.

1 Petrova 2:1

NEDAVNO sam zamijenila sobe u unajmljenom stanu. Trajalo je dulje nego što sam očekivala, jer nisam željela samo preseliti svoj (suvišni) nered u novu sobu; željela sam potpuno novi početak. Nakon mnogo sati čišćenja i razvrstavanja, pokraj ulaznih vrata bile su vreće onoga što je trebalo baciti, darovati ili odnijeti u reciklažno dvorište. No rezultat je bila lijepa soba i veselila sam se što ću ondje provoditi vrijeme.

Temeljito pospremanje pomoglo mi je da na novi način razumijem redak iz 2. poglavlja Prve Petrove poslanice: »Prema tome, odbacite od sebe svaku vrstu zloće i svaku vrstu lukavštine, licemjerja, zavisti i svaku vrstu klevetanja« (r. 1, K. S.). Zanimljivo je to da ih nakon gorljiva ispovijedanja novoga životu u Kristu (1:1-12) Petar poziva da odbace loše navike (1:13 – 2:3). Kada se u hodu s Gospodinom osjećamo preopterećenima i ljubav za druge nam postaje napor, to nije razlog da posumnjamo u svoje spasenje. Mi se ne mijenjamo da bismo bili spašeni, nego zato što jesmo spašeni (1:23).

Ma koliko stvaran bio naš novi život u Kristu, loše navike ne nestaju preko noći. To znači da svakoga dana moramo ‘čistiti kuću’, baciti sve što nas sprječava da volimo druge (r. 22) i rastemo (2:2). Tada, u tom čistom prostoru, možemo doživjeti čudo da nas Kristova ljubav i snaga izgrađuju (2:5).

– Monica Brands

Odbacimo loše navike i iskusimo novi život u Isusu.