Proći nekažnjeno

Pročitajte: Knjiga Postanka 4:1-12

1 Adam spozna Evu, ženu svoju. Ona zatrudni i rodi Kajina. Tada reče: »Dobih čovjeka s pomoću Gospodina.« 2 Nato dobi još jednog sina, brata njegova Abela. Abel postade pastir, Kajin ratar. 3 I poslije nekog vremena dogodi se da Kajin prinese Gospodinu žrtvu od plodova poljskih. 4 I Abel žrtvova od prvina stada svojega, i to komade sala. Gospodin pogleda milostivo na Abela i njegovu žrtvu, 5 a na Kajina i njegovu žrtvu ne pogleda. Tada se Kajin veoma razljuti i gledao je preda se mrko. 6 A Gospodin upita Kajina: »Zašto si ljutit i gledaš preda se tako mrko. 7 Nije li ovako: Ako pravo radiš, smiješ slobodno dići pogled? Ako li krivo radiš, ne vreba li tad pred vratima grijeh koji je upravljen tebi, ali mu ti moraš biti gospodar?«
8 I jednoga dana, kad se Kajin sa svojim bratom Abelom, dok su bili u polju, nešto porječkao, skoči Kajin na brata svojega Abela i ubije ga.
9 Tada upita Gospodin Kajina: »Gdje ti je brat Abel?«
On odgovori: »Ne znam. Zar sam ja čuvar brata svojega?«
10 Tad reče Gospodin: »Što si učinio? Glasno vapi sa zemlje k meni krv tvojega brata. 11 I zato da si proklet, prognan od domaćeg tla, što je otvorilo usta svoja da popije iz ruke tvoje krv brata tvojega! 12 Kad zemlju obradiš, neka ti više ne daje uroda. Lutat ćeš i bježat ćeš po zemlji.«

Vjerom… Abel… mrtav još govori.

Hebrejima 11:4

U lipnju 2004. godine u umjetničkoj galeriji u Vancouveru uručena je zlatna olimpijska medalja kanadskoj skijašici Beckie Scott. To je zanimljivo jer su Zimske olimpijske igre održane 2002. u Utahu. Scott je osvojila broncu iza dvije skijašice koje su u međuvremenu diskvalificirane zbog uporabe zabranjenih kemijskih supstancija. Dobro da je ipak dobila zasluženo zlato, no zauvijek je prošao trenutak kada je trebala stajati na pobjedničkom postolju i čuti himnu svoje zemlje. Tu nepravdu nije bilo moguće ispraviti.

Svaka nas nepravda uznemiri, no zasigurno ima većih nepravdi od uskraćivanja teško stečenog odličja. Priča o Kajinu i Abelu slika je krajnje nepravde (Postanak 4:8). Na prvi pogled izgleda da je Kajin prošao nekažnjeno za ubojstvo svoga brata. Imao je dug, ispunjen život i nakraju je sagradio grad (r. 17). Ali Bog je osobno optužio Kajina. »Glasno vapi sa zemlje k Meni krv tvojega brata« (r. 10), rekao mu je. Novozavjetne poslanice spominju Kajina kao loš primjer (pročitajte 1 Ivanova 3:12, Judina 1:11). A za Abela čitamo: »Vjerom Abel… premda mrtav, još govori« (Hebrejima 11:4, K. S.).

Bogu je jako stalo do pravde, ispravljanja nepravdi i zaštite nemoćnih. Nitko neće proći nekažnjeno za bilo koju nepravdu. Bog uvijek nagrađuje ono što činimo za Njega.

– Tim Gustafson

U konačnici Bog neće osuditi grijeh prema onome kako ga mi vidimo, već kako ga On vidi.