Vrijeme za sve

Pročitajte: Propovjednik 3:1-14

1 Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. 2 Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno; 3 vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se obara, i vrijeme kad se gradi; 4 vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme igranja;

Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom.

Propovjednik 3:1

TIJEKOM nedavnog putovanja zrakoplovom promatrala sam majku i njezino dvoje djeca koji su sjedili nekoliko redova ispred mene. Dok je starije dijete uživalo u igri, majka je gledala u oči svojega novorođenčeta i smiješila mu se milujući ga po obrazu. A ono je gledalo nju očiju širom otvorenih od čuđenja. Uživala sam u tome trenutku s dozom čežnje jer sam se sjetila svoje djece u toj dobi i godina koje su otada prošle.

Naravno da me je to podsjetilo na kralja Salomona i njegove riječi u knjizi Propovjednika o tome da »svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom« (r. 1). Nizom suprotnosti podsjeća nas da »ima vrijeme kada se rađa, i vrijeme kada se umire; vrijeme kada se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno« (r. r, 1, 2). Možda u tim recima izražava očaj zbog onoga što vidi kao začarani krug života. No priznaje i Božju ulogu u svakom tom trenutku, da je naš rad dar Božji (r. 13) i da »sve što stvori Bog, traje vječno« (r. 14).

Možda ćemo se sjetiti nekih razdoblja svoga života s čežnjom, kao što sam se ja sjetila svoje djece kada su bili mali. No Gospodin je obećao da će biti s nama u svakom razdoblju našega života (Izaija 41:10). Možemo računati na Njegovu prisutnost i otkriti da je naša svrha hod s Njime.

– Amy Boucher Pye

Bog nam daje sva razdoblja našeg života.