Priprema za život

Pročitajte: Psalam 66:8-12

8 Blagoslivljajte, narodi, Boga našega!
Razglašujte njegovu hvalu!
9 On je našu dušu uzdržao na životu;
nije dao da se oklizne naša noga.
10 Ti si nas kušao, Bože;
čistio si nas kao što se čisti srebro;
11 uveo si nas u zamku,
stisnuo si okove na bokove naše.

12 Dao si da nam ljudi po glavama gaze,
morasmo prolaziti kroz oganj i vodu.
Ali si nas izveo na slobodu.

Ti si nas kušao, Bože; čistio si nas kao što se čisti srebro;

Psalam 66:10

MOJE pripreme za utrku na duge staze (više od 5 kilometra) sporo su napredovale. Zadnja je utrka bila veliko razočaranje. Polovinu vremena sam hodao i u jednom sam trenutku morao stati. Imao sam osjećaj da sam pao na malome ispitu.

Onda sam se sjetio da to i jest svrha pripreme. Nije to bio test koji je trebalo položiti, niti je postojala ocjena koju sam trebao dobiti. Umjesto toga bilo je to nešto što sam morao iznova i iznova prolaziti da bih povećao svoju izdržljivost.

Možda ste potišteni i obeshrabreni zbog teškoća s kojima ste suočeni. Bog dopušta da prolazimo kroz takva razdoblja provjere da osnaži naše duhovne mišiće i izdržljivost. Uči nas da se oslanjamo na Njega i pročišćava nas da budemo sveti kako bismo postali poput Krista.

Zato nije čudo da je psalmist mogao slaviti Boga zato što je pročišćavao Izraelski narod kroz »oganj i vodu« (r. 12). Bog ne samo da ih je sačuvao i doveo na mjesto velikoga obilja nego ih je i pročistio.

I dok danas prolazimo kroz neku od provjera, možemo se osloniti na Božju snagu i ustrajnost. On nas pročišćava kroz naše najteže trenutke.

– Leslie Koh

Vrijeme provjere naše vjere može biti vrijeme jačanja naše vjere.