Budite ljubazni

Pročitajte: Poslanica Kološanima 4:2-6

2 Ustrajte u molitvi, bdijte u njoj sa zahvaljivanjem! 3 Molite ujedno i za nas da nam Bog otvori vrata za propovijedanje Kristova otajstva zbog kojega sam u zatvoru, 4 da ga navješćujem kako trebam govoriti! 5 Mudro živite prema onima koji su vani, koristeći se dobrom prigodom! 6 Vaša riječ neka je svagda ljubazna, začinjena solju, da znate odgovarati svakome kako treba!

Vaša riječ neka je svagda ljubazna, začinjena solju, da znate odgovarati svakome kako treba!

Kološanima 4:6

PRVI američki turnir Masters Golf održan je 1934. godine i od tada samo su tri igrača pobijedila dvije godine zaredom. U travnju 2016. godine činilo se da će dvadeset dvogodišnji Jordan Spieth biti četvrti. Ali podbacio je na zadnjih devet rupa i završio sa zakašnjenjem od jedne sekunde. Unatoč razočaravajućem porazu i gubitku, Spieth je pristupio pobjedniku turnira Dannyju Willettu, čestitao mu na pobjedi i na rođenju njegova prvog djeteta, nečemu »mnogo važnijem od golfa«.

U članku objavljenom u časopisu The New York Times, Karen Krouse je napisala: »Potrebna je dobrota da biste vidjeli širu sliku neposredno nakon ceremonije dodjele odličja i gledanja kako slikaju nekoga drugog, a ne vas.« Onda je nastavila: »Iako su Spiethovi udarci cijeloga tjedna bili nešto lošiji, njegov se karakter pokazao besprijekornim.«

Pavao je pozvao Isusove sljedbenike u Kolosima: »Mudro živite prema onima koji su vani, koristeći se dobrom prigodom! Vaša riječ neka je svagda ljubazna, začinjena solju, da znate odgovoriti svakome kako treba!« (Kološanima 4:5,6)

Kao oni koji su besplatno primili Božju milost, imamo prednost i poziv da ju iskazujemo u svakoj životnoj situaciji – pobjeđivali ili gubili.

– David McCasland

Ljubazne su riječi uvijek prave riječi.