Kristovo srce

Pročitajte: Knjiga Izlaska 32:21-32

21 I reče Mojsije Aronu: »Što ti učini ovaj narod te mu nanese tako tešku krivnju?« 22 Aron odvrati: »Ne ljuti se, gospodaru moj: Ti znaš sam kako je ovaj narod zao. 23 Zatražiše od mene: Načini nam boga koji će ići pred nama! Jer ne znamo što je tome Mojsiju, čovjeku koji nas izvede iz egipatske zemlje. 24 Ja im rekoh: Tko ima zlata, neka ga skine sa sebe! I dadoše mi ga, i ja ga bacih u oganj. I izađe to tele.«
25 Kad Mojsije vidje da je narod bio tako razuzdan jer mu je Aron bio popustio uzde, na zluradost njihovih neprijatelja, 26 stade Mojsije na vrata tabora i povika: »Tko je za Gospodina, ovamo k meni!« Tada se skupiše oko njega svi sinovi Levijevi.
27 Njima reče: »Ovako govori Gospodin, Bog Izraelov: Svaki neka pripaše svoj mač uz svoje bedro! Prijeđite kroz tabor od jednih vrata do drugih, svatko neka ubije svojega brata, svojega prijatelja i svojega rođaka!« 28 Sinovi Levijevi učiniše po zapovijedi Mojsijevoj, i pogibe naroda u taj dan oko tri tisuće ljudi.
29 Tada reče Mojsije: »Napunite danas sebi ruke za Gospodina! Jer se je svaki borio protiv svoga sina i protiv svoga brata. Zato neka budete danas blagoslovljeni!«
30 Drugi dan reče Mojsije narodu: »Teško se ogriješiste. Zato ću uzići Gospodinu. Možda i izmolim oproštenje za vaše grijehe.«
31 Tako se vrati Mojsije Gospodinu i reče: »Ah, teško sagriješi ovaj narod. Načinio je sebi boga od zlata. 32 Ipak mu sada oprosti njegov grijeh! Ako ne ćeš, onda me radije izbriši iz knjige koju vodiš!«

Ipak mu sada oprosti njegov grijeh! Ako ne ćeš, onda me radije izbriši iz knjige koju vodiš!

Izlazak 32:32

AUSTRALSKI novinar koji je proveo 400 dana u egipatskom zatvoru pokazivao je dvojake osjećaje kada je pušten na slobodu. Ne krijući olakšanje, rekao je da prihvaća svoju slobodu, ali s nevjerojatnom brigom za prijatelje koji su ostali ondje. Bilo mu je jako teško oprostiti se od kolega novinara koji su bili uhićeni i zatvoreni zajedno s njim – jer nije znao koliko će još dugo tamo ostati.

I Mojsije je pokazao veliku zabrinutost i tjeskobu pri samoj pomisli da će morati napustiti prijatelje. Kada se suočio s mogućnošću da će ostati bez brata, sestre i naroda koji su štovali zlatno tele dok je on bio s Bogom na gori Sinaj (r. r. 11-14), zauzeo se za njih. Ne krijući koliko mu je stalo, preklinjao je Boga: »Ipak im taj grijeh oprosti… Ako nećeš, onda i mene izbriši iz svoje knjige koju si napisao« (r. 32, K. S.).

Pismo apostola Pavla pokazuje sličnu brigu za obitelj, prijatelje i narod. Tužan zbog njihove nevjere, Pavao je spreman odreći se zajedništva s Kristom, ako bi takvom ljubavlju mogao spasiti svoju braću i sestre (Rimljanima 9:3).

Gledajući unatrag, vidimo da su i Mojsije i Pavao pokazali da imaju Kristovo srce. Ipak, ljubav koju su oni mogli samo osjetiti i žrtvu koju su mogli ponuditi, Isus je ispunio – da bude s nama zauvijek.

– Mart DeHaan

Brigom za druge veličamo Isusovu ljubav za nas.