Zahvalni za sve

Pročitajte: Ponovljeni zakon 8:6-18

6 Drži zapovijedi Gospodina, Boga svojega! Hodi njegovim putovima i boj ga se!
7 Jer te Gospodin, Bog tvoj, vodi u lijepu zemlju, u zemlju potoka, izvora i jezera, što izviru u ravnici i u gori, 8 u zemlju pšenice i ječma, loze, smokava i šipka, u zemlju maslina i meda; 9 u zemlju u kojoj ne ćeš sirotinjski jesti svoj kruh jer ne ćeš podnositi nikakve oskudice, u zemlju gdje kamenje ima željeza i gdje ćeš iz njezinih brda kopati mjed. 10 Kad se najedeš do sitosti, onda zahvali Gospodinu, Bogu svojemu, za lijepu zemlju koju ti dade! 11 Čuvaj se da ne zaboraviš Gospodina, Boga svojega, i da ne prestupiš njegovih zapovijedi, naredaba i zakona, što ti ih danas dajem! 12 Kad se do sitosti najedeš, sagradiš lijepe kuće i u njima se nastaniš, 13 kad se tvoja goveda i ovce naplode, kad ti se namnoži srebro i zlato, i sve tvoje imanje i blago kad se umnoži, 14 onda nemoj da se ponese tvoje srce, i ne zaboravi Gospodina, Boga svojega, koji te izveo iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva; 15 koji te vodio preko velike i strašne pustinje, gdje su otrovne zmije i škorpioni, preko suhih krajeva gdje nema vode; koji ti je izveo vodu iz tvrde kao kremen stijene; 16 koji te hranio u pustinji manom koju nisu poznavali tvoji oci. On te ponižavao i kušao da ti napokon mogne iskazati dobro. 17 Ne pomišljaj u sebi: Moja snaga i moja jaka ruka pribavile su mi to bogatstvo! 18 Nego se spomeni Gospodina, Boga svojega; jer on je taj koji ti dade snagu da pribaviš bogatstvo, da tako ispuni svoj Savez što ga je zakletvom potvrdio tvojim ocima, kao što se dogodi danas.

Kad se najedeš do sitosti, onda zahvali Gospodinu, Bogu svojemu, za lijepu zemlju koju ti dade!

Ponovljeni zak. 8:10

VOŽNJA između gradova može u Australiji potrajati satima, a umor je čest uzrok nesreća. Zato tijekom godišnjih odmora na velikim prometnicama rade odmorišta na kojima volonteri poslužuju besplatnu kavu. Moja supruga Merryn i ja uživamo ​​u tim pogodnostima tijekom dugih vožnji.

Na jednom od putovanja stali smo i otišli naručiti kavu. Poslužiteljica mi je pružila dvije šalice i zatražila dva dolara. Pitao sam zašto. Pokazala mi je znak na kojemu je sitnim slovima pisalo. »Na ovom odmorištu samo vozač dobiva besplatnu kavu; suputnici moraju sami platiti.« Uznemiren, rekao sam joj da je to lažno oglašavanje, platio sam dva dolara i otišao. Kad smo se vratili u automobil, Merryn mi je skrenula pozornost na pogrešku: ti si dar pretvorio u pravo i postao si nezahvalan za ono što si dobio. Bila je u pravu.

Kada je Mojsije doveo Izraelce u Obećanu zemlju, poticao ih je da budu zahvalni (r. 10). Zahvaljujući Božjim blagoslovima uživali su u izobilju, ali postojala je opasnost da se prema tome počnu odnositi kao nečemu što su zaslužili (r. r. 17,18). To je bio razlog zašto su Židovi počeli zahvaljivati za svaki obrok, bez obzira na to koliko bio malen. Za njih je sve bio dar. Vratio sam se poslužiteljici i ispričao se. Besplatna šalica kave je dar koji nisam zaslužio – i trebao sam biti zahvalan.

– Sheridan Voysey

Budite zahvalni Bogu i za najmanji dar.