Zaokret

Pročitajte: Estera 8:11-17

11 Po njima je kralj dopustio Judejcima u svim gradovima da se okupe i brane svoj život, da svu momčad narodâ i pokrajinâ, koji bi udarili na njih, sa ženama i djecom istrijebe, pobiju i unište, i njihovo imanje da zaplijene. 12 To se mora dogoditi u svim pokrajinama kralja Ahasvera u jedan dan, trinaestoga dana dvanaestoga mjeseca, to jest mjeseca adara. 13 Prijepis zapovijedi trebalo je oglasiti kao zakon po svim pokrajinama, i to javno svim plemenima. Judejci su za onaj dan trebali biti spremni, za osvetu svojim neprijateljima.
14 Tada brže odjahaše glasnici na konjima za trku s kraljevom zapovijedi, čim je zakon bio izdan u prijestolnici Suzi. 15 Mordokaj iziđe iz kraljeve palače u ljubičastom i bijelom kraljevskom odijelu, s velikom zlatnom krunom na glavi i u plaštu od tankoga platna i skrleta. Grad Suza radovao se i veselio se. 16 Judejcima je sad bila došla sreća, radost, slast i čast. 17 U svim pokrajinama i u svim gradovima, kamo god stiže kraljeva zapovijed i naredba, bila je radost i veselje među Judejcima, bile su gozbe i svečanosti. Mnogi od poganskih pučana postajali su Judejci, jer su se bojali Judejaca.

Judejcima je sad bila došla sreća, radost, slast i čast.

Estera 8:16

NA ispraćaju staroga vojnog veterana svećenik je nadugačko pričao o tome gdje bi on sada mogao biti. A onda je, umjesto da ljudima kaže kako mogu upoznati Boga, počeo govoriti o stvarima kojih nema u Bibliji. »Gdje je nada?« upitao sam se. A onda nas je pozvao da otpjevamo završnu pjesmu. Ustali smo i zapjevali pjesmu Silni Bože svim srcem slaveći Boga. U nekoliko trenutaka sve se promijenilo. A onda, usred treće strofe moji su osjećaji nadvladali moj glas.

Kada razmišljam kako Bog me ljubi,

te posla Sina da umre za me;

kako pod križem se ja mogu riješit

svih svojih grijeha i krivice sve.

Dok nismo zapjevali tu poznatu crkvenu pjesmu, pitao sam se hoće li se Bog pojaviti na tom pogrebu. A zapravo, On nikada nije odsutan. Knjiga o Esteri otkriva tu istinu. Židovi su bili u progonstvu, a moćni ljudi su ih htjeli pobiti. No u najtežem trenutku bezbožni je kralj dao Izraelcima pravo da se obrane od onih koji su im željeli propast (r. r. 11-13). Uspješno su to učinili i uslijedilo je veliko slavlje (9:17-19).

Ne bi nas trebalo čuditi kada se Bog pokaže u riječima pjesme na pogrebu. Uostalom, on je pokušaj genocida okrenuo u slavlje, a raspeće u uskrsnuće i spasenje!

– Tim Gustafson

Naš nevjerojatni Bog često pokazuje svoju prisutnost kada Ga najmanje očekujemo.