Ne dajte da vas odmami

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:5,6,12-15

5 Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se. 6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa, jer tko sumnja, sličan je morskomu valu koji vjetar podiže i goni.
12 Blažen čovjek koji podnese kušnju jer će, kad bude prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.
13 Nitko, kad padne u kušnju, neka ne kaže da ga Bog kuša, jer Bog ne može biti napastovan na zlo i on nikoga ne napastuje. 14 Nego svakoga napastuje vlastita požuda koja ga vuče i mami. 15 Nakon što se začne, požuda rađa grijeh, a izvršen grijeh rađa smrt.

Nego svakoga napastuje vlastita požuda koja ga vuče i mami.

Jakovljeva 1:14

U ljeti 2016. godine moja me nećakinja nagovorila da na pametnom telefonu igramo igricu Pokemon Go i pritom se koristimo kamerom telefona. Cilj je igrice uhvatiti mala stvorenja nazvana Pokemoni. Kad se na zaslonu telefona pojavi jedan od njih, pojeve se i crvena i bijela kuglica. Da bi uhvatio Pokemona, igrač mora naglim pokretom prsta pomaknuti kuglicu prema njemu. No Pokemone je mnogo lakše uhvatili s pomoću mamaca kojim ćete ih privući.

Pokemoni nisu jedini koje je moguće namamiti. U svojoj novozavjetnoj poslanici vjernicima Jakov, Isusov brat, podsjeća da svakoga od nas »napastuje vlastita požuda« (r. 14). Drugim riječima, naše nas želje zajedno s kušnjama odvode na krivi put. Iako smo često u iskušenju da za svoje probleme okrivimo Boga pa čak i sotonu, stvarna smo opasnost mi sami.

No evo dobre vijesti. Možemo izbjeći mamcu iskušenja ako priznamo Bogu što nas dovodi u iskušenje. Iako »Bog ne može biti napastovan na zlo i On nikoga ne napastuje«, objašnjava Jakov u 13. retku 1. poglavlja svoje Poslanice, On razumije našu ljudsku želju da radimo ono što je pogrešno. Jedino što trebamo je zatražiti Boga da nam da mudrost koju nam je obećao (r. r. 1-6).

– Linda Washington

Molitvom se oduprite potrebi da učinite pogrešno.