Vidjeti Boga

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:1-12

1 Neka se ne plaši vaše srce! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! 2 Mnogo je stanova u kući mojega Oca. Kad ne bi bilo tako, kazao bih vam. Jer idem pripraviti vam mjesto. 3 I kad odem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja. 4 I kamo ja idem znate, i put znate.« 5 Toma mu odvrati: »Gospodine, ne znamo kamo ideš; pa kako možemo znati put?« 6 Isus mu reče: »Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni. 7 Kad biste poznavali mene, onda biste poznavali i mojega Oca. Odsad ga poznajete, poznajete jer ste ga vidjeli.« 8 Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.« 9 Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako onda veliš: Pokaži nam Oca? 10 Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, a i djela čini Otac koji ostaje u meni. 11 Vjerujte mi da sam ja u Ocu i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela! 12 Zaista, zaista kažem vam: Tko vjeruje u mene, djela koja ja činim i on će činiti, i veća će od ovih činiti. Jer ja idem k Ocu.

Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.«

Ivan 14:8

PISAC i pastor Erwin Lutzer često spominje anegdotu iz televizijske emisije u kojoj su sudjelovali Art Linkletter i dječak koji je crtao Boga. Šaleći se, Linkletter je rekao: »Ne možeš to napraviti jer nitko ne zna kako Bog izgleda.«

»Znat će kad budem gotov«, izjavio je dječak.

Niste sigurni kakav je Bog? Je li dobar? Je li ljubazan? Mari li za nas? Jednostavan odgovor na ta pitanja je Isusov odgovor Filipu: »’Gospodine, pokaži nam Oca!’ Isus mu je odvratio: ‘Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio Mene, vidio je i Oca’« (r. r. 8,9).

Ako ikada poželite vidjeti Boga, pogledajte Isusa. »On je slika nevidljivog Boga«, rekao je Pavao u Kološanima 1:15. Pročitajte četiri evanđelja u Novome zavjetu: Matejevo, Markovo, Lukino i Ivanovo. Dobro razmislite o tome što je Isus činio i govorio. ‘Crtajte’ svoju mentalnu sliku Boga dok čitate. Kada završite, znat ćete mnogo više o tome kakav je On.

Moj mi je prijatelj jednom rekao da je jedini Bog u kojega bi mogao vjerovati onaj kojega je vidio u Isusu. Ako malo bolje razmislite, mislim da ćete se složiti s njim. Dok čitate o Njemu srce će vam poskakivati, jer iako to možda ne znate, Isus je Bog kojega gledate cijeloga svog života.

– David Roper

Što jasnije vidimo Boga, jasnije vidimo sebe. – Erwin Lutzer