Zastanite malo

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 11:8-13

8 Vjerom posluša Abraham, kad bi pozvan da izađe na mjesto koje je trebao primiti u baštinu. Izađe ne znajući kamo ide. 9 Vjerom se naselio u zemlju obećanja kao u tuđu, i u šatorima je stanovao s Izakom i Jakovom, subaštinicima istoga obećanja. 10 Doista, on je iščekivao grad na tvrdu temelju kojemu je arhitekt i graditelj Bog. 11 Vjerom i sama Sara primi moć da zatrudni, unatoč odmakloj dobi, jer je vjerovala da je vjeran onaj koji je obećao. 12 Zato se i rodiše od jednoga, i to gotovo mrtvoga, potomci mnogobrojni kao nebeske zvijezde i nebrojeni kao pijesak na morskoj obali.
13 U vjeri pomriješe svi oni ne primiše obećanja, nego ih vidješe izdaleka i pozdraviše i priznaše da su tuđinci i putnici na zemlji.

U vjeri pomriješe svi oni ne primiše obećanja, nego ih vidješe izdaleka i pozdraviše i priznaše da su tuđinci i putnici na zemlji.

Hebrejima 11:13

DOK su razgovarali o filmskoj trilogiji Gospodar prstenova, jedan je tinejdžer rekao da su mu draže priče u knjigama nego na filmovima. Na pitanje zašto, odgovorio je: »Kad čitam knjigu mogu zastati gdje god želim i ostati ondje koliko god želim.« Mnogo toga govori u prilog polaganom i temeljitom čitanju, osobito Biblije, i poniranja u njezine priče.

U 11. poglavlju Poslanice Hebrejima, naslovljenoj Starozavjetni primjeri vjere ili Heroji vjere, poimence se spominje devetnaest ljudi. Svatko od njih putovao je putem teškoća i sumnji, ali je odlučio poslušati Boga. »Ti ljudi vjere koje sam spomenuo pomrli su a da nisu primili sve što im je Bog obećao. No izdaleka su vidjeli što ih očekuje u budućnosti i bili su sretni; znali su da ovaj svijet nije njihova prava domovina, ovdje su samo pridošlice, u prolazu« (r. 13, Knjiga o Kristu).

Često pročitamo odjeljak iz Biblije i uopće ne razmišljamo o ljudima i događajima o kojima govori. Brojne nas obveze sprječavaju da se udubimo u Božje istine i Njegov plan za naš život. No, kada smo spremni na trenutak zastati, naći ćemo se u životnim dramama ljudima poput nas koji su bili spremni svojim životom svjedočiti o Božjoj vjernosti.

Kada otvorimo Pismo, ostanimo ondje koliko god želimo.

– David McCasland

Udubite se u Riječ Božju i pronaći ćete priče vjere.