Briga za stvoreno

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:26-31

26 Tada reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim što gmiže po zemlji!«
27 Tako Bog stvori čovjeka na sliku svoju.
Stvori ga na sliku Božju.
Stvori ih kao muža i ženu.
28 I Bog ih blagoslovi. Tada im Bog zapovjedi: »Rađajte se i množite se! Napučite zemlju i sebi je podvrgnite! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem što se miče na zemlji!« 29 Bog nastavi: »Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje što nosi sjeme, i sve drveće s plodovima u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu! 30 Sve zeleno bilje dajem za hranu svim zvijerima zemaljskim, svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i ima u sebi život.« I tako se dogodi. 31 Kad vidje Bog sve što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I nasta večer, i nasta jutro: šesti dan.

Nebo je nebo Gospodnje, a zemlju je dao ljudima.

Psalam 115:16

‘VELIKE smeđe’ mrijeste se u rijeci Owyhee – smeđe pastrve započinju svoj jesenski ritual gniježđenja. Možete ih vidjeti kako kopaju gnijezda u šljunkovitim plićacima.

Mudri ribići znaju da se ribe mrijeste i nastoje ih ne ometati u tome. Izbjegavaju hodanje po šljunčanim sprudovima kako ne bi zgazili jaja, i ne hodaju uzvodno od gnijezda da ne uruše okolni šljunak i uguše ih. A i ne love pastrve, iako je tome teško odoljeti jer se ribe odmaraju u blizini svojih gnijezda.

Te su mjere predostrožnosti dio primjerenog ponašanja svakoga odgovornog ribolovca. Ali postoji i dublji i bolji razlog.

Sveto pismo naglašava činjenicu da je Bog Zemlju povjerio nama (Postanak 1:28-30). Smijemo ju koristiti, ali moramo to činiti kao oni koji ju vole.

Divim se djelu Božjih ruku: zovu jarebice koja leti iznad kanjona, jelenima koji se bore za prevlast u krdu, mnoštvu antilopa u daljini, potočnoj pastrvi i njezinim raznobojnim pjegama, mami vidri koja se u potoku igra sa svojim mladuncima – volim sve to jer su mi dani na uživanje kao znak Očeve velike ljubavi.

A to što volim, to štitim.

– David Roper

Brigom za stvorenje veličamo Stvoritelja.