Soba 5020

Pročitajte: Knjiga Postanka 50:15-20

15 A braća se Josipova pobojaše, kad im umre otac, i rekoše: »Što ako bi se Josip pokazao protivan nama pa nam uzvratio sve zlo što mu učinismo?« 16 Zato poručiše Josipu: »Otac tvoj pred smrt svoju odredi ovo: 17 Ovako kažite Josipu: Ah, oprosti ipak braći njihov zločin i grijeh, što ti zlo učiniše! A sad oprosti nam, molimo, naš zločin! Mi štujemo Boga tvojega oca!« Kad mu oni to poručiše, Josip zaplaka.
18 Tada mu dođoše sama braća, padoše pred njega i rekoše: »Evo, tvoji smo robovi!«
19 A Josip im reče: »Ne bojte se! Zar sam ja umjesto Boga? 20 Vi dakako misliste zlo protiv mene, ali Bog okrenu to na dobro, da izvrši ono što se danas zbiva, da uzdrži na životu mnoge ljude.

Vi dakako misliste zlo protiv mene, ali Bog okrenu to na dobro, da izvrši ono što se danas zbiva.

Postanak 50:20

JAY Bufton svoju je bolničku sobu pretvorio u svjetionik.

Pedeset dvogodišnji suprug, otac, srednjoškolski profesor i trener umirao je od karcinoma, ali njegova je soba – soba 5020 – postala svjetionikom nade za prijatelje, obitelj i bolničko osoblje. Zbog njegove vedrine i jake vjere, medicinske sestre nadmetale su se u tome koja će ga njegovati. Usprkos tome što je njegovo nekoć snažno tijelo polagano propadalo, on je sve dočekivao s osmjehom i ohrabrenjem. Jedan prijatelj je rekao: »Svaki put kad sam ga posjetio bio je dobro raspoložen i ispunjen nadom. I kad se našao licem u lice s karcinomom i smrti, živio je svoju vjeru.«

Na Jayevu je pogrebu jedan od govornika objasnio zašto su tu sobu zvali soba 5020. Pročitao im je tekst iz Knjige Postanka 50:20 u kojem Josip kaže da, iako su ga njegova braća prodala u ropstvo, Bog je to okrenuo na dobro, »da uzdrži na životu mnoge ljude«. Karcinom je napao Jayev život, ali prepoznajući Božju ruku na djelu, Jay je mogao reći: »Bog je okrenu to na dobro.« Jay je i svoju opaku bolest vidio kao priliku da drugima govori o Isusu.

Kakvo predivno svjedočanstvo povjerenja u dobrog i pouzdanog Boga!

– Dave Branon

Milošću Božjom, možemo dati najbolje svjedočanstvo u najlošijim životnim okolnostima.