Vaše utočište

Pročitajte: Mudre izreke 18:10-11

10 Ime je Gospodnje tvrda kula;
pravednik uteče u nju i sakriven je.
11 Posjed bogatoga njemu je jaka tvrđava
i kao visok zid, po njegovu mišljenju.

Ime je Gospodnje tvrda kula; pravednik uteče u nju i sakriven je.

Izreke 18:10

KĆI i ja planirale smo odazvati se okupljanju naše šire obitelji. Vidjela sam da je nervozna zbog putovanja pa sam ponudila da ja vozim. »U redu. Ali osjećam se sigurnije u svome automobilu. Možeš ga voziti?« upitala je. Pretpostavila sam da to želi jer je njezin automobil udobniji. »Je li ti moj previše skučen?« pitala sam »Ne, stvar je u tome da je moj automobil moje utočište. Osjećam se zaštićenom.«

To me je objašnjenje potaknulo da razmislim o svome »utočištu«. Prvo čega sam se sjetila bio je redak iz Izreka 18:10: »Tvrda je kula ime Jahvino: Njemu se pravednik utječe i nalazi utočište« (K. S.). U starozavjetno doba, zidine i promatračnice na kulama upozoravale su na opasnost od onih izvana i pružale zaštitu stanovnicima unutra. Poenta pisca je da Božje ime, koje predstavlja njegov karakter, osobu i sve što On jest, nudi sigurnost za kojom žudimo.

Određena mjesta obećavaju željenu sigurnost u trenucima koji nam se čine opasnima. Čvrsti krov nad glavom usred oluje, bolnica koja nudi medicinsku pomoć, zagrljaj voljene osobe.

Što je vaše »utočište«? Bez obzira na to gdje tražimo sigurnost, Bog koji je s nama na tome mjestu je ono što nam pruža snagu i zaštitu koju trebamo.

– Elisa Morgan

Bog je utočište u životnim olujama.