Taj slavni osmijeh

Pročitajte: Psalam 28:6-9

6 Nek je blagoslovljen Gospod
jer je uslišio moj glasni zaziv!
7 Gospod je moja zaštita i moj štit.
U njega se pouzdalo moje srce.
On mi je pomogao.
Srce mi se veseli i zahvaljivat ću mu svojom pjesmom.
8 Gospod je snaga svome narodu,
pomoćnik i zaštitnik svog pomazanika.
9 Spasi svoj narod! Blagoslovi svoju baštinu!
Pasi ga i nosi dovijeka!

Nada se pravednikova pretvara u radost, a nadanje se bezbožnika razbija.

Izreke 10:28

NAKON što smo moja žena i ja imali priliku posjetiti Louvre u Parizu, telefonom sam razgovarao s našom jedanaestogodišnjom unukom Addie. Kad sam spomenuo da smo vidjeli poznatu da Vincijevu sliku Mona Lise, istog je trenutka pitala: »Smiješi li se?«

Nije li to glavno pitanje kada je riječ o toj slici? Više od 600 godina nakon što je Leonardo uljanim bojama naslikao portret te žene, još uvijek ne znamo smiješi li se ili ne. Iako smo očarani ljepotom slike, ne možemo sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje.

»Osmijeh« je dio tajnovitosti te slike. Ali koliko je to uopće važno? Je li osmijeh nešto što se spominje u Bibliji? Zapravo ta se riječ pojavljuje u Svetom pismu manje od pet puta, i nikad kao nešto što moramo raditi. No spominje se ono što vodi do osmijeha – a to je radost, klicanje. Gotovo 250 puta čitamo o radosti: »Srce mi se veseli« (Psalam 28:7), pjeva David dok razmišlja o Gospodinu. Potiče nas: »Kličite Gospodu« (33:1). Zatim nastavlja: »Tvoja svjedočanstva… su radost srca moga« (119:111) i »Velika nam djela učini Gospod! Zato smo radosni« (126:3).

Očito da radost koju nam Bog pruža kroz sve što je učinio za nas može donijeti osmijeh na naše lice.

– Dave Branon

Nada u srcu stavlja osmijeh na lice.