Radost i pravda

Pročitajte: Psalam 67

1 Upravitelju pjevačkoga zbora.
Uz žičana glazbala. Psalam. Pjesma.
2 Nek nam se Bog smiluje i neka nas blagoslovi,
nek nas obasja svojim licem,
3 da se na zemlji upozna tvoj put
i tvoje spasenje u svim narodima.

4 Neka te slave narodi, Bože,
svi narodi neka te slave.
5 Nek se vesele i raduju narodi
jer ti pravedno sudiš narodima,
upravljaš narode na zemlji.
6 Neka te slave narodi, Bože,
svi narodi neka te slave.

7 Zemlja je dala svoj rod,
blagoslovio nas Bog, Bog naš.
8 Blagoslovio nas Bog!
Neka ga štuju svi krajevi zemlje.

… jer Ti pravedno sudiš narodima.

Psalam 67:5

NA konferenciji u Aziji, u samo nekoliko sati, dva su mi razgovora pomogla da vidim stvarnu sliku svijeta u kojemu živimo. Prvi je bio s pastorom koji je proveo jedanaest godina u zatvoru zbog ubojstva koje nije počinio prije nego što je dokazano da je nevin i pušten na slobodu. Drugi je razgovor bio s obiteljima koje su potrošile bogatstvo kako bi pobjegle od vjerskog progona u svojoj domovini, da bi ih prevarili isti oni ljudi kojima su platili da ih odvedu na sigurno. Sada se, nakon godina provedenih u izbjegličkom kampu, pitaju hoće li ikada imati dom. U oba slučaja postali su žrtvama izostankom pravde – što je samo jedan od dokaza slomljenosti našega svijeta. Ali ta odsutnost pravde nije trajno stanje.

Psalam 67. poziva Božji narod da o Njemu svjedoči svijetu koji pati. Rezultat će biti radost, ne samo kao odgovor na Božju ljubav nego i Njegovu pravednost. »Nek se vesele i raduju narodi«, kaže psalmist, »jer ti pravedno sudiš narodima, upravljaš narode na zemlji« (r. 5).

Iako su pisci Biblije razumjeli da je »pravednost« (pravičnost i pravda) ključni dio Božje ljubavi, znali su i da će ona biti u potpunosti zadovoljena u budućnosti. Do tada možemo u ovome svijetu nepravde služiti drugima upućujući ih na uzvišenu Božju pravdu. Njegovim dolaskom »navalit će sud kao voda i pravda kao potok što nikad ne presuši« (Amos 5:24).

– Bill Crowder

Zalažite se za pravdu; molite za milosrđe.