Naše molitve, Božje vrijeme

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:5-17

5 U dane Heroda, judejskog kralja, živio je neki svećenik po imenu Zaharija, iz svećeničkog roda Abije. Njegova je žena vukla lozu iz Aronova roda i zvala se Elizabeta. 6 Bili su oboje pravedni pred Bogom i živjeli su besprijekorno u svim Gospodnjim zapovijedima i uredbama. 7 A bili su bez djece, jer je Elizabeta bila nerotkinja, i oboje su bili već poodmakli u godinama.
8 Kad je jedanput njegov svećenički red bio na redu te je on vršio pred Bogom svetu službu, 9 zapade ga ždrijebom po svećeničkom običaju da ide u Gospodnji hram i prinese kâd. 10 A sav je narod u vrijeme kađenja stajao vani i molio se. 11 Tada mu se ukaza Gospodnji anđeo s desne strane kadionoga žrtvenika. 12 Kad ga Zaharija vidje, uplaši se i obuze ga strah. 13 A anđeo mu reče: »Ne boj se, Zaharija! Tvoja je molitva uslišana: Elizabeta, tvoja žena, rodit će ti sina! Nadjeni mu ime Ivan. 14 Imat ćeš radost i veselje, i mnogi će se obradovati njegovu rođenju. 15 Jer će biti velik pred Gospodinom. Vina i jaka pića ne će piti, i već u majčinoj utrobi napunit će se Duhom Svetim. 16 Mnoge od Izraelove djece obratit će Gospodinu, njihovu Bogu. 17 On će ići pred Gospodinom u Ilijinu duhu i sili da obrati srca otaca k djeci, da nepokorne privede k umnosti pravednika i da tako pripravi Gospodinu spreman narod.«

A Onome koji može sve učiniti obilnije nego što molimo ili mislimo, po sili koja djeluje u nama.

Efežanima 3:20

PONEKAD Bog odgovara na naše molitve u svoje vrijeme, i to nam nije uvijek lako razumjeti.

To se dogodilo svećeniku Zahariji kojemu je jednoga dana pristupio anđeo Gabriel dok je bio kod oltara u Hramu u Jeruzalemu. »Ne boj se, Zaharija! Tvoja je molitva uslišana: Elizabeta, tvoja žena, rodit će sina! Nadjeni mu ime Ivan« (Luka 1:13), rekao mu je. Prije mnogo godina Zaharija je molio Boga da im podari dijete, i bilo mu je teško povjerovati u Gabrielovu poruku jer je Elizabeta bila u dobi kada žene više ne rađaju. Pa ipak, Bog je uslišao njegovu molitvu.

Božje pamćenje je savršeno. On pamti naše molitve ne samo godinama nego i generacijama nakon nas. Nikad ih ne zaboravlja i može na njih odgovoriti nakon mnogo godina. Nekada odgovor može biti i »ne« ili »čekaj« – ali uvijek je odmjeren s ljubavlju. Božji putovi su nama nedokučivi, ali možemo biti sigurni da su dobri. Zaharija je to naučio. Molio je da mu Bog da sina, a On mu je dao i više od toga. Njegov će sin Ivan postati prorok koji će najaviti dolazak Mesije.

Zato kada se molimo, imajmo na umu Zahariju: Božje vrijeme nije uvijek naše vrijeme, ali isplati se čekati.

– James Banks

Kada ne možemo vidjeti Božju ruku na djelu, još uvijek možemo vjerovati Njegovu srcu.