Druga prilika

Pročitajte: Ruta 4:13-17

13 Potom uze Boaz Rutu k sebi, i ona postade njegova žena. Kad on ode k njoj, Gospodin je blagoslovi, i ona pokloni život jednome sinu. 14 Tada rekoše žene Noemi: »Neka je blagoslovljen Gospodin koji ti ne uskrati danas zaštitnika! Neka njegovo ime bude slavno u Izraelu! 15 Neka bude utjeha tvom srcu i tvoj skrbnik u starosti! Jer ga rodi tvoja snaha, koja te ljubi, ona koja ti više vrijedi nego sedam sinova.« 16 Noemi uze dijete, stavi ga na svoje krilo i bila je njegova dadilja. 17 Susjede mu dadoše ime kad rekoše: »Rodi se Noemi sin!« i prozvaše ga Obed. On je otac Davidova oca Jišaja.

Neka je blagoslovljen od Gospodina On koji svoje dobrote ne uskraćuje ni živima ni mrtvima!

Ruta 2:20

»KAKO možete biti tako ljubazni prema meni, a uopće me ne poznajete?«

Učinivši neke loše odabire u životu, Linda je završila u zatvoru u stranoj zemlji. Šest je godina provela u zatvoru. Kada je izišla na slobodu, nije imala kamo otići. Mislila je da je to kraj.

I dok je njezina obitelj prikupljala novac da joj kupe kartu za povratak kući, ljubazni joj je bračni par ponudio stan, hranu i pomoć koju je trebala. Linda je bila toliko dirnuta njihovom dobrotom da je rado slušala dok su joj govorili o Bogu koji ju voli i želi joj dati drugu priliku.

Ona me podsjeća na Noemi, udovicu iz Biblije koja je ostala bez muža i dva sina u stranoj zemlji. I ona je mislila da je njezin život završio (Ruta 1). Međutim, Gospodin nije zaboravio Noemi. U ljubavi svoje snahe i suosjećanju bogobojaznog čovjeka imenom Boaz, Noemi je vidjela Božju ljubav i drugu priliku (4:13-17).

Taj se isti Bog brine i o nama danas. Kroz ljubav drugih može nas podsjetiti na svoju prisutnost. Možemo vidjeti Božju milost u pomoći ljudi koje ne poznajemo. Ali iznad svega, Bog nam daje novi početak. Samo trebamo, poput Linde i Noemi, u svemu vidjeti Božju milostivu ruku.

– Keila Ochoa

Bog nam je uvijek spreman dati drugu priliku.