Dobar završetak

Pročitajte: Otkrivenje 22:1-5

1 I pokaza mi rijeku žive vode, bistru kao kristal, koja je izlazila od Božjega i Jaganjčeva prijestolja. 2 Nasred gradskog trga i s obje strane rijeke stablo života koje rađa dvanaest puta, dajući svakoga mjeseca svoj plod. Lišće stabla lijek je narodima. 3 Više ne će biti nikakva prokletstva. Božje i Jaganjčevo prijestolje bit će u gradu, i sluge Božje klanjat će se Bogu. 4 Gledat će njegovo lice, i njegovo ime bit će im na čelima. 5 I noći više ne će biti, i ne će trebati svjetla svjetiljke, ni sunčanoga svjetla, jer će ih obasjavati Gospodin Bog, i kraljevat će u vijeke vjekova.

Božje i Jaganjčevo prijestolje bit će u gradu, i sluge Božje klanjat će se Bogu. Gledat će Njegovo lice.

Otkrivenje 22:3,4

KADA su se ugasila svjetla i bili smo spremni gledati film Apollo 13, moj je prijatelj uzdahnuo: »Šteta što su svi poginuli.« Napeto sam gledao film o svemirskom letu 1970. godine, čekajući kada će se to dogoditi i tek sam pred sam kraj shvatio da sam bio prevaren. Nisam znao ili sam zaboravio kako je završio taj let – iako su astronauti bili suočeni s brojnim teškoćama, uspjeli su se živi vratiti kući.

Zahvaljujući Kristu, mi možemo znati završetak priče – da ćemo i mi doći kući živi. Time mislim da ćemo živjeti vječno sa svojim nebeskim Ocem kako je zapisano u knjizi Otkrivenja. Gospodin će načiniti »novo nebo i novu zemlju« kao što i sve drugo čini novim (21:1,5). U novome gradu Gospodin Bog će dočekati svoj narod koji će živjeti s Njime bez straha i bez noći. Mi imamo nadu jer znamo završetak priče.

Kakve to veze ima? Ima. Može nam pomoći u teškim trenucima kao što je gubitak naših voljenih ili kada smo suočeni s vlastitom smrti. Iako nerado razmišljamo o smrti, ipak možemo prihvatiti radost obećane vječnosti. Možemo čeznuti za gradom gdje neće biti nevolja, gdje će nas zauvijek »obasjavati Gospodin Bog« (22:5).

– Amy Boucher Pye

Kakva radost tamo bit će kad nam suze obriše;

krive staze kad ispravi, mrak u svjetlost promijeni!

Bog je obećao svojem narodu dobar završetak priče.