Dobra zemlja

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:1-10

1 U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama. 3 Tada reče Bog: »Neka bude svjetlost!« i bi svjetlost. 4 I vidje Bog da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame. 5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I nasta večer i nasta jutro: prvi dan.
6 Tada reče Bog: »Neka bude svod posred voda i neka rastavi vodu od vode!« 7 Tako učini Bog svod i rastavi vode pod svodom od onih nad svodom. I tako se dogodi. 8 Svod nazva Bog nebo. I nasta večer i nasta jutro: drugi dan.
9 Tada reče Bog: »Neka se voda pod nebom skupi na jednom mjestu, i neka se pokaže kopno!« I tako se dogodi. 10 Kopno nazva Bog zemlja, skupljenu vodu nazva more. I vidje Bog da je bilo dobro.

Tada reče Bog: »Neka se voda pod nebom skupi na jednom mjestu, i neka se pokaže kopno!« I tako se dogodi… I vidje Bog da je bilo dobro.

Postanak 1:9,10

DOK su kružili oko Mjeseca 1968. godine, astronaut Apolla 8 Bill Anders u izravnom je prijenosu opisao kako Mjesec izgleda izbliza. »Golo prostranstvo… zastrašujuće i odbojno«, rekao je. Zatim je posada naizmjence počela čitati 1. poglavlje Knjige Postanka. Kada je zapovjednik Frank Borman pročitao 10. redak »I vidje Bog da je bilo dobro«, odjavio se riječima: »Bog vas blagoslovio, sve vas na dobroj Zemlji.«

Prvo poglavlje Biblije naglašava dvije činjenice:

Sve stvoreno Božje je djelo. Riječi »reče Bog…« odzvanjaju cijelim poglavljem. Veličanstveni svijet u kojemu živimo Njegovo je djelo. Sve što nakon toga piše u Bibliji potvrđuje poruku Knjige Postanka: iza cijele povijesti stoji Bog.

Sve stvoreno je dobro. Još jedna rečenica poput zvona nježno odzvanja ovim poglavljem. »I vidje Bog da je bilo dobro.« Mnogo se toga promijenilo od trenutka stvaranja. Prvo poglavlje Knjige Postanka opisuje svijet kakav je Bog zamislio prije nego što se iskvario. Sva ljepota koju doživljavamo u prirodi samo je blijedi odsjaj savršenstva koje je Bog stvorio.

Posada Apolla 8 vidjela je Zemlju kao svjetleću kuglu vedrih boja koja lebdi sama u svemiru. I odjednom im se učinila nevjerojatno lijepom i krhkom, kao iz Postanka 1.
– Philip Yancey

U početku Bog stvori nebo i zemlju. Postanak 1:1