Umnožena velikodušnost

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 8:1-9

1 Javljamo vam, braćo, milost Božju koja je dana crkvama Makedonije. 2 Premda su bile kušane teškom nevoljom, ipak je obilna rijeka dobrotvornosti tekla iz punine njihove radosti i iz dubine njihova siromaštva. 3 Svjedočim za njih da su nas po mogućnosti i iznad mogućnosti, dragovoljno i usrdno, 4 molili za milost da i oni smiju pomagati svete. 5 Iznad svakoga očekivanja predadoše sami sebe najprije Gospodinu, a onda nama po Božjoj volji.
6 Zato zamolismo Tita, kao što je počeo, da onako dovrši i među vama to velikodušno djelo. 7 A vi, kako ste u svemu obilni, u vjeri i u riječi, u znanju i u svakoj revnosti, osim toga i u svojoj ljubavi prema nama, obilujte i u ovoj velikodušnosti!
8 Ne govorim kao da zapovijedam, nego da zalaganjem drugih iskušam vašu ljubav, je li istinita. 9 Jer znate milost Gospodina našega Isusa Krista: on je, premda je bio bogat, radi vas postao siromašan, da se vi obogatite njegovim siromaštvom.

… osim toga i u svojoj ljubavi prema nama, obilujte i u ovoj velikodušnosti!

2 Korinćanima 8:7

CHERYL je čekalo iznenađenje kada je krenula dostaviti pizzu. Očekivala je da ide u nečiji dom, a našla se pred crkvom. Zbunjeno je ušla u crkvu gdje ju je dočekao pastor.

»Je li istina da te život baš nije mazio?« pitao ju je. Cheryl se složila s time. Tada je donio dvije košarice za milodare koje su članovi crkve napunili novcem, platio naručenu pizzu i u torbu za dostavu istresao napojnicu od 750 dolara! Bez njezina znanja, pastor je zamolio vlasnika pizzerije da dostavu povjeri osobi koja je u najtežoj materijalnoj situaciji. Cheryl je ostala bez riječi. Sada je mogla platiti neke račune.

Kada su se prvi kršćani u Jeruzalemu suočili s oskudicom, drugi su im vjernici pritekli u pomoć. Iako su i sami bili u potrebi, kršćani u Makedoniji nesebično su im pomogli i to su smatrali prednošću (r. r. 1-4). Pavao spominje njihovu velikodušnost kao primjer Korinćanima, a i nama. Kada smo svojim obiljem spremni podmiriti potrebu nekoga drugog, odražavamo Isusa koji se odrekao svojeg bogatstva kako bi podmirio našu duhovnu potrebu (r. 9).

Cheryl je ispričala drugim mušterijama o velikodušnosti članova te crkve toga dana i, slijedeći njihov primjer, darovala ostale napojnice toga dana drugima u nevolji. Velikodušnost se umnožila. I Krist je bio proslavljen.

– Sheridan Voysey

Naša velikodušnost pomaže drugima i veliča Isusa.