Biblijski recept

Pročitajte: Mudre izreke 17:19-22

19 Tko ljubi svađu, ljubi grijeh;
tko visoko gradi vrata svoja, traži pad.
20 Tko je lažna srca, ne postiže sreće;
tko je lažljiva jezika, pada u nesreću.
21 Tko ima luda sina, toga mori briga;
otac luđakov nema radosti.
22 Srce veselo pospješuje ozdravljenje,
a duh potišten suši kosti.

Srce veselo pospješuje ozdravljenje,
a duh potišten suši kosti.

Izreke 17:22

GREG, Elizabeth i njihovih četvero školaraca jedanput tjedno imaju večer šala. Svako dijete pripremi nekoliko šala koje je u međuvremenu čulo ili pročitalo (ili izmislilo) i ispriča ih dok večeraju. Ta je tradicija stvorila radosne uspomene na veselje koje su imali oko stola. Greg i Elizabeth su čak primijetili da je smijeh zdrav za njihovu djecu jer podiže raspoloženje u teškim razdobljima. No nisu oni jedini koji su uočili ‘ljekovitost’ veselog razgovora za stolom. »Ne postoji ništa ljepše od smijeha ukućana koji objeduju zajedno«, rekao je netko.

Mudrost o važnosti radosnog srca nalazimo u Mudrim izrekama 17:22: »Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti« (K. S.). To je recept za održavanje zdravlja i ozdravljenje. Dopustiti veselju da ispuni naše srce je lijek koji košta malo, daje velike rezultate i svi ga trebamo. Kada unosimo veselje u svoje razgovore, lakše rješavamo nesuglasice i lakše pronalazimo mir nakon teškog ispita u školi ili napornog dana na poslu. Smijeh u obitelji i s prijateljima je okruženje u kojemu se osjećamo sigurni i voljeni.

Trebate li unijeti više smijeha u svoj život kao ‘dobar lijek’? Upamtite, Sveto pismo nas potiče da njegujemo »veselo srce«.

– Lisa Samra

Poslušajmo taj savjet i sve ćemo lakše podnijeti.