Više od čekanja

Pročitajte: Djela apostolska 1:4-11

4 Kad je bio s njima zajedno, zapovjedi im da ne idu iz Jeruzalema, nego da čekaju Očevo obećanje, »koje«, reče, »čuste od mene. 5 Ivan je krstio vodom, a vi ćete za malo dana biti kršteni Duhom Svetim.«
6 Bili su dakle s njim zajedno. Tada ga upitaše: »Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme podignuti Izraelu kraljevstvo?« 7 On im odgovori: »Nije vaše znati vremena ili časove što ih je Otac zadržao u svojoj vlasti. 8 Nego ćete primiti silu Duha Svetoga kad siđe na vas, i bit ćete mi onda svjedoci u Jeruzalemu i po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje.« 9 I kad to reče, bi podignut pred njihovim očima. Uze ga oblak ispred njihovih očiju. 10 I dok su gledali za njim gdje ide na nebo, gle, dva čovjeka stadoše pred njih u bijelim haljinama. 11 Oni rekoše: »Ljudi Galilejci, što stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo, tako će doći kao što vidjeste da uzlazi na nebo.«

Kad je bio s njima zajedno, zapovjedi im da ne idu iz Jeruzalema, nego da čekaju Očevo obećanje, »koje«, reče, »čuste od mene«.

Djela ap 1:4

POLICIJA je kaznila neodgovornu vozačicu koja je s kolnika skrenula na pločnik, zaobišla školski autobus i vratila se na kolnik jer nije imala strpljenja čekati da izađu svi učenici!

Istina je da nas čekanje često čini nestrpljivima, no postoje i dobre stvari koje možemo učiniti i naučiti dok čekamo. Isus je to znao kada je rekao svojim učenicima »da ne idu iz Jeruzalema« (r. 4). Čekali su krštenje »Duhom Svetim (r. 5).

Dok su bili okupljeni u »gornjoj dvorani«, vjerojatno uzbuđeni i nestrpljivi, učenici su zacijelo shvatili da kad im je Isus rekao da pričekaju, nije mislio da ne rade ništa. Provodili su vrijeme u molitvi (r. 14); i s Božjom pomoći odabrali novog učenika koji je zamijenio Judu (r. 26). I dok su se molili i slavili Boga »napuniše se svi Duha Svetoga« (2:1-4).

Učenici nisu samo čekali – pripremali su se. Kada mi čekamo na Boga, to ne znači ne raditi ništa ili nestrpljivo srljati naprijed. Umjesto toga možemo se moliti, slaviti Boga i uživati ​​u zajedništvu dok čekamo što će On učiniti. Čekanje priprema naš srce, um i tijelo za ono što dolazi.

Da, ako Bog traži da čekamo, budimo uzbuđeni znajući da možemo vjerovati Njemu i planovima koje ima za nas!

– Peter Chin

Čekanje služi tome da nam Bog otkrije što planira s nama.