Netko tko vodi

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 2:1-6

1 Kratko vrijeme prije nego Gospodin uze Iliju u vihoru na nebo, ostavi Ilija s Elizejem Gilgalu. 2 Ilija zamoli Elizeja: »Ostani ovdje! Gospodin me šalje u Betel.« A Elizej odvrati: »Tako živ bio Gospodin i tako živ bio ti sam, ja te ne ostavljam!« I tako siđoše u Betel. 3 Proročki učenici, koji su živjeli u Betelu, dođoše k Elizeju i upitaše ga: »Znaš li da će Gospodin danas tvoga gospodara uzeti od tebe k sebi?« On odgovori: »Jest, znam; šutite!« 4 I još ga jednom zamoli Ilija: »Elizeju, ostani ipak ovdje! Gospodin me šalje u Jerihon.« A on odvrati: »Tako živ bio Gospodin i tako živ bio ti sam, ja te ne ostavljam!« I tako dođoše u Jerihon. 5 Proročki učenici, koji su živjeli u Jerihonu, pristupiše k Elizeju i upitaše ga: »Znaš li da će Gospodin danas tvoga gospodara uzeti od tebe k sebi?« On odgovori: »Jest, znam; šutite!« 6 Opet ga zamoli Ilija: »Ostani ipak ovdje! Gospodin me poslao na Jordan.« A on odvrati: »Tako živ bio Gospodin i tako živ bio ti sam, ja te ne ostavljam!« I tako nastaviše svoj put obojica zajedno.

»Tako živ bio Gospodin i tako živ bio ti sam, ja te ne ostavljam!«

2 Kraljevima 2:6

NA koga pomislite kada čujete riječ mentor? Ja pomislim na pastora Richa. On je vidio moj potencijal i vjerovao je u mene kada ja sama nisam vjerovala u sebe. Pokazao mi je kako biti vođa koji služi u poniznosti i ljubavi. Kao rezultat toga, sada ja služim Bogu savjetujući druge.

Prorok Ilija igrao je ključnu ulogu u Elizejevu sazrijevanju kao vođe. Pronašao ga je kako ore njivu i pozvao ga da bude njegov štićenik nakon što mu je Bog rekao da pomaže Elizeja za svog nasljednika (1 Kraljevima 19:16,19). Mladić je promatrao kako njegov mentor čini nevjerojatna čuda i kako je poslušan Bogu. Bog je upotrijebio Iliju da pripremi Elizeja za život služenja. Pred kraj Ilijina života Elizej je imao priliku otići, ali odlučio je obnoviti svoju privrženost svome mentoru. Ilija je tri puta ponudio da ga oslobodi dužnosti, ali Elizej je svaki put odbio rekavši: »Života mi Jahvina i tvoga: ja te neću ostaviti!« (r. r. 2,4,6, K. S.) Elizejevu je vjernosti Bog nagradio tako što je i njega Bog upotrijebio na čudesne načine.

Svi trebamo nekoga tko će nam pokazati što znači slijediti Isusa. Neka nam Bog da bogobojazne muškarce i žene koji će nam pomagati da duhovno rastemo. A i mi, snagom Duha Svetoga, uložimo svoj život u život drugih.

– Estera Pirosca Escobar

Zahvalimo Bogu na ljudima koji su nas poticali i ohrabrivali. Uz Njegovu pomoć činimo to isto za druge.