Najbolja strategija

Pročitajte: Propovjednik 4:1-12

1 I opet vidjeh sve nasilje što se čini pod suncem. Gle: suze potlačenih kojima nema utješitelja! Nasilje izlazi iz rake njihovih tlačitelja. A nikoga nema da ih utješi. 2 Tada sam smatrao mrtve, koji davno pomriješe, sretnijima nego žive, koji još žive, 3 i sretnijim od jednih i drugih onoga koji se još nije rodio, koji nije vidio zla što pod suncem biva. 4 Vidjeh da je svaki trud i svaka marljivost u radu samo zavist jednoga protiv drugog. I to je taština i trka za vjetrom.
5 Luđak stavlja svoje ruke u krilo i hrani se svojim vlastitim mesom. 6 Bolji je jedan pregršt mira, nego obje šake pune muke i trke za vjetrom.
7 Opet vidjeh jednu taštinu pod suncem: 8 Jedan jedini, nijedan drugi uz njega, nijedan sin, nijedan brat. Nema kraja svemu njegovu trudu. Njegove se oči ne mogu nasititi bogatstva. »Ali za koga se mučim i oduziman sebi svako uživanje?« I to je taština i loš posao! 9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti.

Propovjednik 4:12

DOK smo s tribina gledali košarkašku utakmicu u kojoj je igrala moja kći, čula sam trenera kako dovikuje jednu jedinu riječ: »Udvajanje!« Njihova se obrambena strategija odmah prebacila s ‘jedne na jednu’ na dvije suigračice na najvišu protivnicu koja je držala loptu. Uspjele su ju spriječiti da baci loptu i zabije koš.

Kad se Salomon, pisac knjige Propovjednika, ulovio u koštac sa zamkama i razočaranjima života, uvidio je da je bolje »dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću« (r. 9). Dok smo sami lako nas je nadvladati, ali dvojicu je puno teže »nadjačati« (r. 12) i »padne li jedan, digne ga opet njegov drug« (r. 10). Salomonove riječi nas ohrabruju da svoj život podijelimo s drugima, kako se sa životnim nevoljama ne bismo morali nositi sami. Za neke od nas je to stupanj ranjivosti koja nam je strana ili nam stvara nelagodu. Drugi pak žude za takvom intimnošću i trude se pronaći prijatelje. Kako god bilo, ne smijemo se prestati truditi.

Salomon i košarkaški treneri se slažu: imati suigrače oko sebe je najbolja strategija za suočavanje s borbama koje nam donosi život. Zato budimo zahvalni Gospodinu za ljude koje je stavio u naš život kako bi nas ohrabrili i podržali.

– Kirsten Holmberg

Ako imamo prijatelje, lakše ćemo se suočiti s nedaćama života.