Usamljenost

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 13:1-8

1 Neka je trajna bratska ljubav! 2 Gostoljubivosti ne zaboravljajte jer njom neki, ne znajući, ugostiše anđele! 3 Sjećajte se sužanja kao da ste s njima zasužnjeni; onih koje zlostavljaju, jer ste i sami u tijelu! 4 Ženidbu neka svi poštuju, i ženidbena postelja neka bude čista, jer bludnicima i preljubnicima sudit će Bog. 5 Ne budite srebroljupci, budite zadovoljni onim što imate! Jer on reče: »Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti.« 6 Zato možemo s pouzdanjem govoriti:
»Gospodin je moj pomoćnik,
i ne ću se bojati; što će mi učiniti čovjek?«
7 Sjećajte se svojih predstojnika koji su vam izlagali Božju riječ; gledajte na svršetak njihova življenja i nasljedujte njihovu vjeru! 8 Isus Krist je isti jučer i danas i uvijeke.

Neka je trajna bratska ljubav!

Hebrejima 13:1

NAKON suprugove smrti, Betsy je većinom boravila u stanu. Gledala je televiziju i kuhala čaj samo za sebe. U svojoj osamljenosti ona nije jedina. Više od devet milijuna Britanaca (15 posto stanovništva) često ili uvijek osjeća usamljenost. Nedavno je Premijerka Velike Britanije imenovala ministricu za usamljenost kako bi otkrili koji je uzrok i kako pomoći.

Neke uzroke usamljenosti već znamo: prečesto se selimo da bismo pustili korijenje. Vjerujemo da se možemo brinuti o sebi i ne vidimo potrebu za druženjem. Odvojeni smo zbog tehnologije – svatko je zadubljen u svoj treperavi zaslon.

I ja osjećam hladnu oštricu usamljenosti, a možda i vi. To je jedan razlog zašto trebamo druge vjernike. Poslanica Hebrejima zaključuje duboku raspravu o Isusovoj žrtvi, potičući nas da ne napuštamo »svoj sastanak« (10:25) Mi pripadamo Božjoj obitelji i povezuje nas »trajna bratska ljubav« i obveza da budemo gostoljubivi (13:1,2). Kada bi se svatko od nas malo potrudio, svi bismo se osjećali voljenima.

Usamljeni ljudi možda neće cijeniti našu ljubaznost, ali to nije razlog da odustanemo. Isus je obećao da nas nikada neće »ostaviti, niti… napustiti« (r. 5), i Njegovo će nam prijateljstvo pomoći voljeti druge. Jeste li usamljeni? Jeste li pronašli načine na koje možete služiti Božjoj obitelji? Prijatelji koje steknete u Isusu traju zauvijek, u ovome životu i poslije.

– Mike Wittmer

Božja obitelj odgovor je na usamljenost.