Zagrljaj medvjeda

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 4:13-19

13 Po tom znamo da u njemu ostajemo i on u nama što nam je dao od svojega Duha. 14 Mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina za Spasitelja svijeta. 15 Tko god priznaje da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu. 16 Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav, i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog ostaje u njemu. 17 U ovom se usavršava ljubav među nama: imamo sigurnost za dan suda, jer kao što je on, takvi smo mi u ovom svijetu. 18 U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah ima muku, a tko se boji, nije savršen u ljubavi. 19 Mi ljubimo Boga jer je on nas najprije ljubio.

Bog je ljubav.

1 Ivanova 4:16

‘MEDVJED’ je bio dar za moga unuka – sva moja ljubav bila je nagurana u tu plišanu životinju. Koji je bio njegov odgovor? Prvo, čuđenje. Zatim strahopoštovanje. A onda, znatiželja koja je potaknula hrabro istraživanje. Prstićima je pritiskao medvjedov nos, a kada mu se medvjed srušio u naručje, njegov je odgovor bila radost, radost, RADOST! Moj je unuk spustio svoju malu glavu na mekana medvjedova prsa i čvrsto ga zagrlio. Široki se osmijeh proširio njegovim licem koje je uronio u medvjedov trbuh, mekan poput jastuka. Nije znao da medvjed ne može voljeti. Nevino i prirodno, osjetio je da ga medvjed voli i uzvratio je svim srcem.

U prvom od tri pisma ranim kršćanima apostol Ivan odvažno izjavljuje da je Bog ljubav: »Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama… Bog je ljubav« (r. 16).

Bog voli. Ne mekoćom plišane životinje, nego ispruženim rukama stvarnoga ljudskog tijela u kome kuca slomljeno srce (Ivan 3:16). Bog je predao svoga Sina kao znak neizmjerne i požrtvovne ljubavi prema nama.

Ivan nastavlja: »Mi ljubimo Boga, jer je On nas najprije ljubio« (r. 19). Kada vjerujemo da smo voljeni, uzvratit ćemo ljubavlju. Istinska Božja ljubav omogućuje nam da volimo Boga i druge – svim svojim srcima.

– Elisa Morgan

Dopustimo Bogu da nas voli, a onda mu pokažimo da i mi volimo Njega.