Trebamo jedni druge

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni!

Kološanima 3:15

NA nedavnom izletu djeca i ja otkrili smo krhku, proljetnu zelenu biljku koja raste u malim skupinama. Na obližnjem obavještajnom panou pisalo je da je riječ o jelenjoj mahovini, ali to uopće nije mahovina nego lišaj. Lišaj je suživot gljivice i alge u kojem oba organizma imaju koristi. Ni gljivica ni alga ne mogu opstati same, ali zajedno tvore otpornu biljku koja može živjeti u visokim planinama čak 4.500 godina. Budući da može izdržati sušu i niske temperature, za oštrih zima lišaj je jedan od rijetkih izvora hrane za sobove.

Odnos između gljivice i alge podsjeća me na naše ljudske odnose. Ovisimo jedni o drugima. Da bismo rasli i napredovali, moramo biti u zajedništvu jedni s drugima.

Pišući vjernicima u Kolosima, Pavao govori o tome kako bi trebali izgledati naši odnosi. Moramo se obući u »poniznost, blagost i strpljivost« (r. 12). Trebamo opraštati jedni drugima i u miru živjeti u »jednome tijelu« (r. 15).

Nije uvijek lako u miru živjeti s našim obiteljima ili prijateljima. Ali kad nam Duh pomogne da u svojim odnosima opraštamo i budemo ponizni, ta naša uzajamna ljubav druge usmjerava prema Kristu (Ivan 13:35) i donosi slavu Bogu.

– Amy Pererson

Naše je zajedništvo moguće samo ako rodimo plodove Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrotu, vjernost, krotkost i umjerenost.