Nakrivljeni zvonik

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 12:1-10

1 Ako se moram hvaliti, ne koristi doduše, doći ću na viđenja i Gospodnje objave. 2 Znam čovjeka u Kristu koji je prije četrnaest godina – da li u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – bio uznesen u treće nebo. 3 Znam da je taj čovjek – u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – 4 bio uznesen u raj, i čuo neizrecive riječi koje čovjeku nije slobodno govoriti. 5 Time ću se hvaliti, a sobom se ne ću hvaliti, osim svojim slabostima. 6 Jer kad bih se htio i hvaliti, ne bih bio bezuman jer bih istinu kazivao; ali se suzdržavam od toga da ne bi tko više pomislio o meni, nego što vidi na meni ili čuje od mene. 7 I da se ne bih uzoholio uzvišenim objavama, dan mi je trn u tijelu, sotonin anđeo, da me bije pesnicom, da se ne uzoholim. 8 Zato sam molio triput Gospodina da odstupi od mene. 9 I reče mi: »Dosta ti je moja milost jer se snaga u slabosti usavršava.« Rado ću se dakle hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni Kristova snaga. 10 Zato su mi ugodne slabosti, pogrde, nevolje, progonstva, tjeskobe zbog Krista, jer kad sam slab, onda sam jak.

»Dosta ti je Moja milost jer se snaga u slabosti usavršava.«

2 Korinćanima 12:9

POKAZALO se da nakrivljeni zvonik čini ljude nervoznima. Nedavno su nam prijatelji pričali o tome kako se nakon snažne oluje nakrivio zvonik njihove crkve i svi su se zabrinuli. Naravno, zvonik je ubrzo popravljen, ali slika nakrivljenog zvonika urezala mi se u pamćenje. Crkva je mjesto na kojemu bi sve trebalo izgledati savršeno; ne vidimo ju kao mjesto gdje se možemo pojaviti nakrivljeni. Zar ne?

No, u palom, slomljenom svijetu svi smo »nakrivljeni«, svatko s vlastitom zbirkom slabosti. Možda smo u iskušenju da skrivamo svoje ranjivosti, ali Sveto pismo potiče drukčiji stav. Primjerice, u 12. poglavlju Druge poslanice Korinćanima Pavao smatra da će upravo u našim slabostima – u njegovom slučaju je to nešto što on naziva »trn u tijelu« (r. 7) – Krist najvjerojatnije pokazati svoju moć. Isus je rekao Pavlu da se Njegova »snaga savršeno očituje u slabosti« (r. 9, K. S.). Onda ne čudi da Pavao zaključuje riječima: »Zato su mi ugodne slabosti, pogrde, nevolje, progonstva, tjeskobe zbog Krista, jer kad sam slab, onda sam jak« (r. 10).

Možda nam se ne sviđaju naše nesavršenosti, ali skrivanjem samo gubimo. Kada pozovemo Isusa u ta nakrivljena mjesta u sebi, On nas blago mijenja i oslobađa onako kako mi to nikada ne bismo mogli učini sami.

– Adam Holz

Isus je stručnjak za popravke. Dajte mu priliku.