Bog nudi izlaz

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:45-53

45 Mnogi Židovi što su bili došli k Mariji i vidjeli što učini Isus, povjerovali su u njega. 46 A neki od njih odoše k farizejima i kazaše im što učini Isus. 47 Tada svećenički glavari i farizeji sazvaše Veliko vijeće i rekoše: »Što da činimo, jer ovaj čovjek čini mnoga čudesa? 48 Ako ga ostavimo tako, svi će povjerovati u njega, i doći će Rimljani i uzet će nam zemlju i narod.« 49 A jedan od njih, Kajfa, koji je one godine bio veliki svećenik, odvrati im: »Vi ne znate ništa, 50 i ne mislite da je bolje za vas da jedan čovjek umre za narod, negoli da sav narod propadne.« 51 A ovo ne reče sam od sebe, nego kao veliki svećenik one godine proreče da Isus treba umrijeti za narod. 52 I ne samo za narod, nego da i razasutu Božju djecu skupi u jedno. 53 Od toga dakle dana nakanili su ubiti ga.

Od toga dakle dana nakanili su ubiti Ga.

Ivan 11:53

U romanu Agathae Christie Satovi detektiv Hercule Poirot otkriva niz ubojstava. Iako je početni plan bila jedna žrtva, slijedila su nova ubojstva kojima se nastojao prikriti prvotni zločin. Suočen s Poirotom, jedan od ubojica je priznao: »Trebalo je biti samo jedno ubojstvo.«

Poput zločinaca u priči, vjerski su vođe skovali vlastitu zavjeru. Nakon što je Isus uskrsnuo Lazara (r. r. 38-44), sazvali su hitan sastanak i dogovorili se da Ga ubiju (r. r. 45-53). Ali nisu se zaustavili na tome. Nakon što je Isus uskrsnuo od mrtvih, vjerski su vođe počeli širiti laži o tome što se zapravo dogodilo i kako to da je grob prazan (Matej 28:12-15). Zatim su započeli kampanju da utišaju Isusove sljedbenike (Djela ap. 7:57 – 8:3). Ono što je počelo kao vjerska urota protiv jednoga čovjeka za »dobrobit« naroda, postalo je mreža laži, prijevara i brojnih žrtava.

Grijeh nas gura putem koji često nema kraja, ali Bog uvijek nudi ‘izlaz’. Kada je Kaifa, veliki svećenik, rekao: »Vi ne mislite da je za vas bolje da jedan čovjek umre umjesto naroda nego da sav narod propadne« (Ivan 11:50, K. S.), nije bio svjestan značenja svojih riječi. Urota vjerskih vođa pomogla je u ostvarivanju plana otkupljenja čovječanstva.

Isus nas oslobađa smrtonosnog stiska grijeha. Jeste li prihvatili slobodu koju nudi?

– Remi Oyedele

Dajte grijehu mjesta i preuzet će vaš život.