U okovima, ali glasni

Pročitajte: Djela apostolska 16:25-34

25 U ponoći su se Pavao i Sila molili i slavili pjesmom Boga; a sužnji su ih slušali. 26 A odjednom se tako snažno potrese zemlja da se uzdrmaše temelji tamnice. Odmah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi. 27 A kad se probudi tamničar i vidje otvorena vrata tamnice, izvadi mač i htjede se ubiti misleći da su sužnji pobjegli. 28 A Pavao povika jakim glasom: »Ne čini sebi nikakva zla, jer smo mi svi ovdje!« 29 On zaiska luč, uletje i dršćući pade k nogama Pavla i Sile. 30 Izvede ih van i reče: »Gospodo, što trebam činiti da se spasim?« 31 A oni rekoše: »Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se, ti i tvoja kuća.« 32 I navijestili su Gospodnju riječ njemu i svima koji su bili u njegovoj kući. 33 On ih uze k sebi u onaj čas noći i opra im rane; i krsti se odmah, on i sva njegova kuća. 34 Tada ih uvede u svoju kuću, postavi im stol, i radovao se je sa svom svojom kućom što je povjerovao u Boga.

U ponoći su se Pavao i Sila molili i slavili pjesmom Boga; a sužnji su ih slušali.

Djela ap 16:25

U ljeto 1963. godine, nakon noćne vožnje autobusom, Fannie Lou Hamer i šestero afroameričkih boraca za građanska prava stali su da nešto pojedu u restoranu u Winonau u Mississippiju. Nakon što su ih policajci istjerali van, uhitili su ih i stavili u pritvor. Ali ponižavanje nije završilo nezakonitim uhićenjem. Sve su ih pretukli, ali Fannie je prošla najgore. Nakon što je jedva ostala živa, počela je glasno pjevati: »Pavao i Sila su skakali u tamnici, pusti moj narod da ide.« I nije pjevala sama. Ostali zatvorenici, sputani u tijelu, ali ne i u duši, pridružili su joj se u slavljenju.

U 16. poglavlju Djela apostolskih čitamo da su Pavao i Sila bačeni u tamnicu zato što su javno govorili o Isusu. No to nije oslabilo njihovu vjeru. »Oko ponoći Pavao i Sila molili su i pjesmom slavili Gospodina« (r. 25, K. S.). Njihovo i je štovanje pružilo mogućnost da navijeste »Gospodnju riječ njemu (tamničaru) i svima koji su bili u njegovoj kući« (r. 32).

Većina nas vjerojatno se neće suočiti s okolnostima s kojima su se suočili Pavao, Sila ili Fannie, ali svatko od nas naći će se u neugodnim situacijama. Kada se to dogodi, naša snaga dolazi od Boga. Pjesmom koja izvire iz naših srca slavimo i odvažno govorimo o Njemu – usprkos nevoljama.

– Arthur Jackson

U teškim vremenima najbolje je moliti se i odvažno slaviti Boga.