Pozvani na hrabrost

Pročitajte: Prva knjiga Ljetopisa 28:8-10,19-21

8 I sada vas opominjem pred očima svega Izraela, pred Gospodnjom općinom i pred Bogom koji nas čuje: Držite brižno sve zapovijedi Gospodina, Boga svojega, da ostanete u posjedu ove lijepe zemlje i da je ostavite u baštinu svojim potomcima za sva vremena!
9 A ti, sine moj Salomone, drži se s Bogom svojega oca i služi mu dragovoljno cijelim srcem i dušom, jer Gospodin ispituje sva srca i zna svaku pomisao i želju. Ako ga potražiš, on će dati da ga nađeš. Ako li ga ostaviš, odbacit će te zauvijek. 10 Pa vidi sada da te je Gospodin izabrao da mu sagradiš kuću za svetinju. Pođi na posao odvažno!«

19 »O svemu tome,« reče David, »o svim radovima za izvedbu te građevine, poučio me je Gospodin pismom iz svoje ruke.«
20 Tada reče David svojemu sinu Salomonu: »Pođi na posao odvažno i smjelo! Ne boj se i ne plaši se! Jer Bog, Gospodin, moj Bog, bit će s tobom. On te ne će ostaviti dok se ne dovrše svi radovi za službu u Gospodnjem Hramu. 21 Već su spremni svećenički i levitski redovi za svu službu u Božjem Hramu. Imaš uza se za svaki posao ljude koji su voljni i vješti svakoj službi. I knezovi i sav narod stoje ti uvijek na službu.«

Ne boj se i ne plaši se!

1 Ljetopisa 28:20

MEĐU skulpturama muškaraca (Nelsona Mandelae, Winstona Churchilla, Mahatma Gandhija i drugih) u parku ispred britanskog parlamenta stoji kip jedne žene, Millicent Fawcett. Ona se borila da žene dobiju pravo glasa. Ovjekovječena u bronci – u rukama drži transparent s riječima podrške i priznanja drugim feministkinjama: »Hrabrost iziskuje hrabrost svugdje.« Fawcett je ustrajala na tome da hrabrost jedne osobe ohrabruje druge – bojažljive potiče na akciju.

Dok se David pripremao prepustiti prijestolje svome sinu Salomonu, objasnio mu je odgovornosti koje će uskoro pasti na njegova leđa. Vjerojatno se Salomon tresao pod težinom onoga s čime se suočio: voditi Izraelce da slijede sve Božje upute, braniti zemlju koju im je Bog povjerio i nadgledati izgradnju veličanstvenog Hrama (r. r. 8-10).

Poznavajući sinovu nesigurnost, David ga je bodrio: »Pođi na posao odvažno i smjelo! Ne boj se i ne plaši se!« (r. 20)I hrabrost koju je Salomon pokazao nije bila rezultat njegove sposobnosti ili samopouzdanja, nego oslanjanja na Božju prisutnost i snagu. Bog mu je dao odvažnost koju je trebao.

Kada se suočimo s teškoćama, često pokušavamo skupiti hrabrost ili se uvjeriti da smo hrabri. Međutim, Bog je taj koji obnavlja našu vjeru. Bit će s nama. A njegova prisutnost nas potiče na hrabrost.

– Winn Collier

Kada se bojimo, oslonimo se na Boga.