Nikada sami

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:15-18

15 Ako me ljubite, držite moje zapovijedi! 16 A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: 17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete jer ostaje kod vas i u vama će prebivati. 18 Ne ću vas ostaviti sirote, doći ću k vama.

A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: Duha istine.

Ivan 14:16,17

DOK je pisala biblijski vodič za pastore u Indoneziji, moja je prijateljica bila zadivljena njihovom kulturom i zajedništvom. Gotong royong, što znači ‘uzajamno pomaganje’, je koncepcija koja se primjenjuje u selima, gdje susjedi zajedno popravljaju nečiji krov, grade most ili put. Isto je i u gradovima. »Ljudi uvijek idu s nekim, primjerice, na liječnički pregled. To je normalno. Tako nikada niste sami.«

Diljem svijeta kršćani se raduju jer ni oni nikada nisu sami. Njihov stalni i trajni pratitelj je Duh Sveti, treća osoba Trojstva. Ne samo da je odani prijatelj, Duh Sveti je Božji dar svakom Kristovom sljedbeniku i ostaje s njim »dovijeka« (r. 16).

Isus je obećao da će Božji Duh doći kada završi Njegovo vrijeme na Zemlji. »Ne ću vas ostaviti sirote«, rekao je Isus (r. 18). Naprotiv, Sveti Duh – »Duh Istine… ostaje kod vas i u vama će prebivati« – prebivat će u svakome tko primi Krista kao Spasitelja (r. 17).

Duh Sveti je naš Pomoćnik, Tješitelj, Hrabritelj i Savjetnik – stalni pratitelj u svijetu u kojemu usamljenost može pogoditi čak i povezane ljude. Zato ostanimo zauvijek u Njegovoj ljubavi koja nas tješi i pomaže nam.

– Patricia Raybon

Zahvalimo Isusu što je ispunio obećanje da će Duh Sveti uvijek biti s nama.