Neustrašiva ljubav

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 4:7-12

7 Ljubljeni, ljubimo jedni druge, jer je ljubav od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. 8 Koji ne ljubi, ne poznaje Boga, jer je Bog ljubav. 9 Po tom se pokaza Božja ljubav prema nama: što Bog svoga Sina jedinorođenoga posla na svijet, da živimo po njemu. 10 U tom je ljubav; ne da smo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao svojega Sina kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe.
11 Ljubljeni, ako je Bog nas tako ljubio, i mi trebamo ljubiti jedni druge. 12 Boga nije nikad nitko vidio. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova savršena u nama.

Mi ljubimo Boga jer je On nas najprije ljubio.

1 Ivanova 4:19

GODINAMA sam strahom štitila svoje srce. Strah je postao izgovor da ne pokušavam nove stvari, ne slijedim svoje snove i ne budem poslušna Bogu. Ali strah od gubitka, boli i odbacivanja sprječavao me da ostvarim prisan odnos s Bogom i drugima. Učinio me nesigurnom, tjeskobnom i ljubomornom suprugom i jako zabrinutom majkom. I dok postupno otkrivam koliko me Bog voli, On mijenja način na koji se odnosim prema Njemu i prema drugima. Budući da znam da će se Bog brinuti o meni, osjećam se sigurnijom i spremnijom staviti potrebe drugih ispred svojih.

Bog je ljubav (r. r. 7,8). Kristova smrt na križu – vrhunac Njegove ljubavi – pokazuje dubinu Njegovih osjećaja (r. r. 9,10). Zato što nas Bog voli i živi u nama, možemo ljubiti druge na temelju onoga tko On jest i što je učinio (r. r. 11,12).

Kada primimo Isusa kao svoga Spasitelja, On nam daje Duha Svetoga (r. r. 13-15). I dok nam Duh pomaže upoznati i osloniti se na Božju ljubav, On nas čini sve sličnijima Isusu (r. r. 16,17). Rast povjerenja i vjere može postupno ukloniti strah, jednostavno zato što bez ikakve sumnje znamo da nas Bog voli duboko i potpuno (r. r. 18,19).

I kada doživljavamo Božju osobnu i bezuvjetnu ljubav, mi rastemo i usuđujemo se voljeti Njega i druge.

– Xochitl Dixon

Zbog Božje bezgranične i bezuvjetne ljubavi možemo voljeti druge bez straha.