Ovdje za vas

Pročitajte: Ponovljeni zakon 15:7-11

7 Ako se nalazi kod tebe koji siromah, koji god između tvojih zemljaka u kojem tvom mjestu u zemlji koju ti daje Gospodin, Bog tvoj, onda ne budi tvrda srca i ne zatvaraj svoje ruke pred siromahom, svojim zemljakom! 8 Otvori mu rado svoju ruku i pozajmi mu drage volje što treba u svojoj potrebi! 9 Čuvaj se da se ne rodi u tvome srcu opaka misao: Blizu je sedma godina, oprosna godina, i da zlo ne gledaš na siromaha svog zemljaka, pa da mu ne daš ništa! Ako on protiv tebe zazove Gospodina, na tebi je grijeh. 10 Podaj mu rado i ne budi zlovoljan kad mu daješ! Jer će te za taj čin blagosloviti Gospodin, Bog tvoj, u svakom tvom poslu i pothvatu. 11 Siromaha će biti uvijek u zemlji. Zato ti zapovijedam: Otvori rado svoju ruku potrebitom i siromašnom sunarodnjaku u zemlji!

Zato ti zapovijedam: Otvori rado svoju ruku potrebitom i siromašnom sunarodnjaku u zemlji!

Ponovljeni zak. 15:11

U predgrađima Pariza, kao i u drugim gradovima širom svijeta, ljudi pomažu beskućnicima u svojim zajednicama. Ostavljaju odjeću u nepropusnim vrećicama na za to predviđenim mjestima za one koji trebaju toplu odjeću. Na vrećicama piše: »Nisam izgubljena; Tu sam za vas ako vam je hladno.« To ne samo da utopli one koji nemaju krov nad glavom nego i uči ljude važnosti pomaganja potrebitima.

Biblija naglašava da moramo skrbiti o svojim bližnjima (r. 11). Možda ćemo biti u iskušenju okrenuti glavu i ne obazirati se na molbe siromašnih. Čvrsto držimo što imamo umjesto da dijelimo. Zato nas Bog uvijek iznova potiče da shvatimo kako ćemo uvijek biti okruženi onima koji trebaju našu pomoć i da moramo biti velikodušni kada dajemo, a ne »zlovoljni« (r. 10). Isus kaže da dajući siromašnima pribavljamo sebi »neprolazno blago u nebu« (Luka 12:33).

Našu velikodušnost možda neće vidjeti nitko osim Boga. Ipak, kada dajemo velikodušno, ne samo da zadovoljavamo potrebe onih oko sebe nego doživljavamo i radost koju Bog namjenjuje onima koji skrbe o drugima. Zato imajmo otvorene oči i ruke kako bismo zadovoljili potrebe onih koje Bog postavlja na naš put!

– Kirsten Holmberg

Kada smo velikodušni, pokazujemo povjerenje u Božju ljubav i brigu za nas.