Povlastica molitve

Pročitajte: Prva knjiga Ljetopisa 29:11-19

11 Tvoja je, Gospodine, veličina, moć, slava, hvala i visost. Jer tvoje je sve na nebu i na zemlji. Tvoje je, Gospodine, gospodstvo i ti se uzdižeš kao Gospodin iznad svega. 12 Bogatstvo i čast dolaze od tebe, i ti si vladar nad svim. U tvojoj je ruci snaga i moć, i u tvojoj je vlasti da učiniš velikim i moćnim koga god hoćeš. 13 I zahvaljujemo ti, Bože naš, i častimo tvoje slavno ime. 14 A tko sam ja, što je narod moj da smo mogli u takvoj množini prinijeti svoje darove? Ne, od tebe dolazi sve, i iz tvoje ruke darovasmo tebi. 15 Ta mi smo samo tuđi i gosti pred tobom, kao svi naši oci. Kao sjena su dani našega života na zemlji i bez nadanja. 16 Gospodine, Bože naš, sve ovo blago što ga pripremismo da ti sagradimo kuću za tvoje sveto ime, dolazi iz tvoje ruke, i sve je to tvoje. 17 Ali ja znam, Bože moj, da ti ispituješ srca i da voliš iskrenost. I tako ja sve ovo darovah, iskrenim srcem, i s radošću vidjeh kako ti je ovaj tvoj narod darivao darove. 18 Gospodine, Bože naših otaca: Abrahama, Izaka i Izraela, zadrži uvijek u srcu naroda svojega takvo mišljenje i takvu volju, i upravljaj njihovo srce k sebi! 19 Podaj mojemu sinu Salomonu poslušno srce, da drži tvoje zapovijedi, tvoje propise i naputke, i da čini sve to i sagradi sjajnu kuću koju sam pripremio!«

Podaj mojemu sinu Salomonu poslušno srce, da drži tvoje zapovijedi, tvoje propise i naputke.

1 Ljetopisa 29:19

DUBOKO osobna pjesma pjevača i skladatelja country-gazbe, Chrisa Stapletona, Tata se više ne moli, bila je nadahnuta molitvama njegova oca za njega. Dirljive riječi pjesme otkrivaju razlog zbog kojeg su očeve molitve prestale: ne zbog razočaranja ili umora, nego zato što je umro. Stapleton je uvjeren da sada, umjesto da s Isusom razgovara u molitvi, njegov otac hoda i razgovara s Isusom licem u lice.

Stapletonovo sjećanje na molitve njegova oca za njega podsjeća nas na molitvu oca za svojega sina zapisanu u Bibliji. Kako se život kralja Davida bližio kraju, učinio je sve potrebno da njegov sin Salomon bude sljedeći kralj Izraela.

Nakon što je okupio narod na Salomonovo pomazanje, David je poveo narod u molitvu, kao što je to učinio mnogo puta prije. Zahvaljivao je Bogu na svemu što su primili iz njegove ruke, molio se i da mu narod ostane odan. Zatim je dodao osobnu molitvu: »A mome sinu Salomonu daj pošteno srce da bi se držao tvojih zapovijedi, tvojih odredaba i tvojih uredaba« (r. 19, K. S.).

I mi imamo povlasticu da se s pouzdanjem molimo za one koje je Bog stavio u naš život. Kao što je Bog nastavio uslišavati Davidove molitve za Salomona i Izrael nakon njegove smrti, isto će učiniti i s našim molitvama. – Lisa M. Samra

Bože, u molitvi donosimo svoje najmilije tebi!