Način tete Betty

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 5:1-6

1 Svaki koji vjeruje da je Isus Krist, od Boga je rođen; i svaki koji ljubi Boga koji je rodio, ljubi i onoga koji je rođen od njega. 2 Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: ako ljubimo Boga i držimo njegove zapovijedi. 3 Jer je ovo Božja ljubav: da držimo njegove zapovijedi. A njegove zapovijedi nisu teške. 4 Jer sve što je rođeno od Boga pobjeđuje svijet, i pobjeda koja pobjeđuje svijet jest naša vjera.
5 Tko naime pobijedi svijet ako ne onaj koji vjeruje da je Isus Sin Božji? 6 Isus Krist dođe kroz vodu i krv, ne samo kroz vodu nego kroz vodu i krv; i Duh je onaj koji svjedoči, jer je Duh istina.

Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: ako ljubimo Boga i držimo njegove zapovijedi.

1 Ivanova 5:2

DOK sam bio dječak, uvijek kad bi nas posjetila teta Betty, činilo se da je Božić. Donijela bi mi igračke iz Ratova zvijezda, a na odlasku bi mi tutnula u ruku nekoliko novčanica. Kad god bih neko vrije ostao kod nje, zamrzivač je bio pun sladoleda i nikada nije kuhala povrće. Imala je malo pravila i pustila me je da dugo ostajem budan. Moja je teta bila čudesna, odražavala je Božju velikodušnost. Međutim, da odrastem, trebao sam više od načina tete Betty. Trebao sam roditelje koji su imali očekivanja i vodili brigu u mojem odgoju.

I Bog od mene očekuje više od tete Betty. Dok nas On preplavljuje bezuvjetnom ljubavlju, ljubavlju koja se nikada ne koleba, čak i kad se odupiremo ili bježimo, On očekuje nešto od nas. Kad je Bog podučio Izraelce kako živjeti, dao im je Deset zapovijedi, ne deset prijedloga (Izlazak 20:1-17). Svjestan naše sklonosti samoobmanjivanju, Bog jasno kaže da od nas očekuje da »ljubimo Boga i držimo njegove zapovijedi« (1 Ivanova 5:2). Srećom, »njegove zapovijedi nisu teške« (r. 3). Snagom Duha Svetoga možemo po njima živjeti i pritom iskusiti Božju ljubav i radost. Njegova je ljubav prema nama beskrajna. No Sveto pismo nam nudi pitanje koje će nam pomoći da provjerimo volimo li Boga zauzvrat: »Pridržavamo li se njegovih zapovijedi kako nas vodi Duh Sveti?«

– Winn Collier

Djelima, a ne riječima pokazujemo volimo li Boga ili ne!