U istoj momčadi

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:1-11,16-18

1 A o vremenu i času, braćo, ne trebamo vam pisati. 2 Doista, sami dobro znate da će Gospodnji dan doći kao tat u noći. 3 Jer kad reknu: »Mir i sigurnost!«, onda će ih iznenada napasti propast, kao bol trudnu ženu, i ne će uteći. 4 Ali vi, braćo, niste u tami da bi vas onaj Dan kao tat iznenadio. 5 Svi ste vi sinovi svjetla i sinovi dana; nismo sinovi noći niti tame. 6 Stoga ne spavajmo kao ostali, nego bdijmo i budimo trijezni! 7 Jer koji spavaju, u noći spavaju i koji se opijaju, u noći se opijaju. 8 A mi, koji smo od dana, budimo trijezni i odjeveni u oklop vjere i ljubavi, zaštićeni kacigom koja je nada u spasenje. 9 Doista, Bog nas ne postavi za gnjev, nego da steknemo spasenje po našem Gospodinu Isusu Kristu. 10 On je umro za nas da mi, bdjeli ili spavali, zajedno s njim živimo.
11 Zato tješite jedni druge i potičite jedan drugoga na dobro, kao što i činite!

16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas.

Zato tješite jedni druge i potičite jedan drugoga na dobro, kao što i činite!

1 Solunjanima 5:11

KADA se Carson Wentz, vođa navale ragbi momčadi Philadelphia Eaglesa, vratio nakon oporavka od teške ozljede, rezervni igrač Nick Foles spremno se vratio na klupu. Iako su se obojica natjecala za istu poziciju, odlučili su podržavati jedan drugoga i znali su da se obojica nalaze na mjestu koje im pripada. Jedan je novinar uočio da njih dvojica imaju »jedinstven odnos ukorijenjen u vjeri u Krista«, što su pokazali moleći se jedan za drugoga. Odavali su čast Bogu time što su imali na umu da su dio iste momčadi – ne samo kao vođe navale Eaglesa nego kao vjernici u Isusa koga predstavljaju.

Apostol Pavao podsjeća vjernike da čekajući Isusov povratak žive kao »sinovi svjetla« (r. 5). S nadom utemeljenom u spasenju koje nam je Isus pribavio, oduprimo se iskušenju rivalstva zbog ljubomore, nesigurnosti ili straha. Umjesto toga »se tješite međusobno i izgrađujte jedan drugoga, kako to već i činite!« (r. 11, K. S.) poručuje nam Pavao.

Možemo poštovati duhovne vođe koji štuju Boga i »provoditi miran život« dok služimo zajedno ostvarujući zajednički cilj – govoriti ljudima o Isusu i poticati ih da žive za njega (r. 11-15). Zato poslušajmo Pavlovu zapovijed: »Svagda se radujte! Molite se bez prestanka! Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas« (r. 16-18). – Xochitl Dixon

Isuse, želimo zavist zamijeniti ohrabrivanjem.