Jezik križa

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 5:1-10

1 Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu. 2 Po njemu smo zadobili vjerom i pristup k ovoj milosti u kojoj stojimo, i hvalimo se nadom Božje slave. 3 A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući da nevolja vodi strpljivosti; 4 a strpljivost pouzdanosti, a pouzdanost nadi; 5 nada se pak ne sramoti jer se Božja ljubav izli u naša srca Duhom Svetim, koji nam je dan. 6 Jer Krist, dok smo još bili slabi, umre u pravo vrijeme za bezbožnike. 7 Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga možda bi se tko usudio umrijeti. 8 A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas. 9 Mnogo ćemo dakle više biti po njemu spašeni od gnjeva, kad smo sad opravdani njegovom krvlju. 10 Ako smo doista pomireni s Bogom, smrću njegova Sina, dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se više kao pomireni spasiti po njegovu životu.

A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas.

Rimljanima 5:8

PROPOVJEDNIK Tim Keller je rekao: »Nitko nikada ne sazna tko je netko po onome što mu kaže. Mora mu to pokazati.« Zvuči kao poznata izreka: »Djela govore glasnije od riječi.« Supružnici pokazuju jedno drugome poštovanje ako se vole i slušaju. Roditelji pokazuju svojoj djeci da ih cijene tako što se s ljubavlju brinu o njima. Treneri pokazuju sportašima da imaju potencijal ulažući u njihov razvoj. I tako dalje. Prema istom načelu različiti postupci mogu ljudima nanijeti bol i prenijeti mnogo ružniju poruku.

Od svih poruka utemeljenih na postupcima, najvažnija je jedna. Kad želimo vidjeti tko smo u Božjim očima, ne trebamo gledati dalje od Njegovih djela na križu. U Poslanici Rimljanima 5:8 Pavao je napisao: »Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas« (K. S.) Križ nam pokazuje tko smo: oni koje je Bog toliko ljubio da je za nas dao »svojega jedinorođenog Sina« (Ivan 3:16).

Suprotno pomiješanim porukama i zbunjujućim postupcima slomljenih ljudi u slomljenome svijetu, poruka Božjeg srca odzvanja jasno. Tko ste vi? Vi ste onaj koga Bog toliko voli da je za vaše spasenje dao svojega Sina. Razmislite o tome i o divnoj stvarnosti da ste uvijek toga vrijedni. – Bill Crowder

Oče, hvala ti što možemo biti tvoja djeca!