U koga ste odjeveni?

Pročitajte: Zaharija 3

1 Tada mi dade da vidim velikoga svećenika Jošuu, kako stoji pred Gospodnjim anđelom, dok je s desne njegove stajao Sotona, da ga optuži. 2 Gospodin reče Sotoni: »Gospodin neka ti zapovjedi šutnju, Sotono! Gospodin, koji je izabrao Jeruzalem, neka ti zapovjedi šutnju! Nije li ova glavnja istrgnuta iz ognja?« 3 A Jošua je bio odjeven u prljave haljine kad je stajao pred anđelom. 4 Ovaj progovori onima što su stajali pred njim: »Skinite s njega te prljave haljine!« A njemu reče: »Evo, oduzimam s tebe tvoju krivnju i odijevam te u svečane haljine!« 5 Onda zapovjedi: »Stavite mu i čistu kapu na glavu!« Tada mu staviše čistu kapu na glavu i odjenuše mu haljine, a anđeo je stajao.
6 I Gospodnji anđeo dade Jošui ovo obećanje: 7 »Ovako veli Gospodin nad vojskama: Ako uziđeš mojim putovima i zadržiš što sam ustanovio, tada ćeš upravljati mojim Hramom i čuvati moje trijemove, i dat ću ti slobodan pristup k ovima što ovdje stoje. 8 Čuj, Jošua, veliki svećeniče; ti i tvoji drugovi, što sjede pred tobom, ti su ljudi koji imaju znamenje: jer evo, ja ću učiniti da dođe moj sluga, Mladica. 9 Jer gle, na kamen koji sam stavio pred Jošuu – na taj jedan kamen upravljeno je sedam očiju – na nj ću ja urezati crtež, uništit ću krivnju one zemlje u jedan dan. 10 U onaj dan – govori Gospodin nad vojskama – pozivat ćete jedan drugoga pod vinovu lozu i pod smokvu.«

Evo, oduzimam s tebe tvoju krivnju i odijevam te u svečane haljine!

Zaharija 3:4

ARGENTINSKA ženska košarkaška momčad došla je na utakmicu u pogrešnim dresovima. Njihovi mornarsko plavi dresovi bili su previše nalik tamnoplavim dresovima Columbije, a kao gostujući tim trebali su nositi bijele. Kako se nisu imali u što presvući, izgubili su pravo na sudjelovanje. Argentina će ubuduće sigurno dvaput provjeriti što odjenuti.

Dok je Zaharija bio prorok, Bog mu je pokazao viziju u kojoj je veliki svećenik Jošua došao pred Boga u prljavim haljinama. Sotona se naslađivao i upirao prstom u njega. Diskvalificiran je! Gotovo je! Ali bilo je vremena da se presvuče. Bog je ukorio sotonu i rekao anđelu da skine Jošuinu prljavu odjeću. Zatim je rekao Jošui »Evo, skidam s tebe tvoju krivicu i odijevam te u dragocjenu haljinu!« (r. 4, K. S.)

Došli smo u ovaj svijet noseći prljavštinu i smrad Adamova grijeha na kojega smo dodali vlasti grijeh. Ako ostanemo u svojoj prljavoj odjeći, izgubit ćemo u ‘igri ​​života’. Ako se zgrozimo nad svojim grijehom i dođemo Isusu, on će nas od glave do pete odjenuti sobom i svojom pravednošću. Vrijeme je za provjeru u koga ste odjeveni.

Posljednja strofa crkvene pjesme Čvrsta stijena objašnjava kako pobjeđujemo: »Kad Isus dođe suditi / anđeo će zatrubiti. / Tad istinu ću ja imat / i u bjelini pred njim stat.« – Mike Wittmer

Isuse je skinuo naš grijeh i zaodjenuo nas pravednošću.