Potražite zelenilo

Pročitajte: Psalam 23

1 Gospod je moj pastir,
ništa mi ne nedostaje.
2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim
i počinem kraj mirnih voda.
3 On mi krijepi dušu.
Zbog svoga imena vodi me pravim stazama.
4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom,
ne bojim se zla jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i tvoja palica me tješe.
5 Spremaš preda mnom stol
naočigled mojim neprijateljima.
Glavu mi mažeš uljem;
moja se čaša prelijeva.

6 Samo će me sreća i milost pratiti
kroz sve dane života moga
i stanovat ću u kući Gospodnjoj
dok živim.

Gospod je moj pastir, ništa mi ne nedostaje.

Psalam 23:1

UMORNIM glasom pilot je objavio još jedno kašnjenje. Stisnuta u svojem sjedalu uz prozor zrakoplova, koji se nije pomaknuo dva sata, kipjela sam od bijesa. Nakon duljega poslovnog putovanja čeznula sam za odmorom i udobnošću svoga doma. Koliko još? Gledajući kroz prozor prekriven kapima kiše, primijetila sam usamljeni trokut zelene trave na mjestu gdje se susreću sletne staze. Tako neobičan prizor usred svega tog betona.

Kao iskusan pastir, David je dobro poznavao koliko je važno ovcama osigurati odmor na zelenim pašnjacima. U 23. psalmu zapisao je važnu lekciju koja će ga provesti kroz iscrpljujuće dane kraljevanja Izraelom. »Gospod je moj pastir, ništa mi ne nedostaje. Na zelenim poljanama pusti me da sjedim i počinem… On mi krijepi dušu« (r. 1-3).

Na toj betonskoj zrakoplovnoj pisti, letom koji se stalno odgađao i s nedostatkom odmora i udobnosti, Bog, moj Dobri pastir, usmjerio mi je pogled na komadić zelenila. U odnosu s Njim, mogu uživati u njegovu odmoru gdje god da se nalazim – ako ga primijetim i uđem u njega.

Sve ove godine nisam to zaboravila: potraži zelenu poljanu. Tamo je. S Bogom u svojem životu ništa nam ne nedostaje. »Na poljanama zelenim on mi daje odmora… i krijepi dušu moju« (r. 1, K. S.) – Elisa Morgan

Bože, hvala ti što si naš Dobri pastir.