Kada zavlada mir

Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:8-20

8 U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada. 9 Tada stupi Gospodnji anđeo pred njih i Gospodnja ih slava obasja. I vrlo se uplašiše. 10 A anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: 11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama.« 13 Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala:
14 »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima,
jer su mu omiljeli.«
15 Tada otiđoše anđeli od njih na nebo. A pastiri su govorili jedan drugome: »Pođimo, dakle, u Betlehem i pogledajmo što se dogodilo, što nam je Gospodin upravo objavio!« 16 Odoše brzo tamo i nađoše Mariju i Josipa i dijete što je ležalo u jaslama. 17 Kad su to vidjeli, počeše pripovijedati što im je bilo kazano o tom djetetu. 18 Svi koji su to čuli, divili su se tome što im pripovjediše pastiri. 19 A Marija je čuvala sve te riječi i razmišljala o njima u svojemu srcu. 20 Pastiri se vratiše, i hvalili su i slavili Boga za sve što su čuli i vidjeli, kao što im je bilo kazano.

Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, jer su mu omiljeli.

Luka 2:14

HLADNE Badnje večeri u Belgiji 1914. godine zvuk pjevanja dopirao je iz rovova u koje su se ukopali vojnici. Riječi pjesme Tiha noćodjeknule su na njemačkom, a zatim i na engleskom jeziku. Vojnici koji su tijekom dana pucali jedni na druge odložili su oružje, izišli iz rovova i rukovali se na ‘ničijoj zemlji’, izmijenili božićne čestitke i spontane darove, nešto od dnevnih obroka koji su im se našli pri ruci. Prekid vatre nastavio se i sljedećeg dana. Vojnici su razgovarali i smijali se, čak su organizirali nogometne utakmice.

Božićno primirje na Zapadnom ratištu 1914. za vrijeme Prvoga svjetskog rata omogućio je da nakratko zavlada mir koji su anđeli objavili prvoga Badnjaka. Prestravljenim pastirima anđeo je rekao ove ohrabrujuće riječi: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj, Mesija i Gospodin« (r. 10,11). Tada se pojavilo mnoštvo anđela, »velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala: ‘Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, jer su mu omiljeli’« (r. 13,14).

Isus je »Knez mira« koji nas spašava od naših grijeha (Izaija 9:5). Svojom žrtvom na križu nudi oprost i mir s Bogom svima koji se pouzdaju u Njega. – James Banks

Kneže mira, vladaj danas u našim srcima. Hvala ti na savršenom miru koji ovaj svijet nikad ne može oduzeti!