Radost svijetu

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 3:1-8,13-16

1 Među farizejima bio je i židovski vijećnik po imenu Nikodem. Bio je jedan od židovskih prvaka. 2 On dođe noću k njemu i reče mu: »Rabi, znamo da si ti učitelj koji je došao od Boga; jer nitko ne može činiti čudesa što ih ti činiš, osim ako nije Bog s njim.« 3 Isus mu odvrati: »Zaista, zaista kažem ti: Ako se tko ne rodi ponovno, ne može vidjeti Božjega kraljevstva.« 4 Nikodem ga upita: »Kako se može čovjek roditi ponovno, kad je već star? Može li po drugi put ući u utrobu svoje majke i opet se roditi?« 5 Isus odgovori: »Zaista, zaista kažem ti: Ako se tko ne preporodi vodom i Duhom, ne može ući u Božje kraljevstvo. 6 Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je. 7 Ne čudi se što ti rekoh: Morate se preporoditi. 8 Vjetar puše gdje hoće; čuješ njegov šum, ali ne znaš odakle dolazi ni kamo ide. Tako je kod svakoga koji je rođen od Duha.«
13 Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji siđe s neba: Sin čovječji. 14 Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako treba biti podignut i Sin Čovječji, 15 da svaki koji vjeruje u njega ima vječni život. 16 Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život.

Jer je Bog tako ljubio svijet.

Ivan 3:16

SVAKOGA Božića ukrašavamo svoj dom božićnim prizorima iz raznih krajeva svijeta. Imamo njemačku božićnu piramidu koja prikazuje Kristovo rođenje, jaslice napravljene od maslinova drveta iz Betlehema i jarko obojenu meksičku narodnu verziju jaslica. No nama je najdraži maštoviti prikaz iz Afrike. Umjesto tradicionalnijih ovaca, magaraca i goveda, nilski konj zadovoljno gleda novorođenče Isusa.

Jedinstveni kulturološki način gledanja kojemu smo svjedoci u ovim božićnim prizorima grije moje srce dok razmišljam o svakom od tih podsjetnika da Isus nije rođen samo za jedan narod ili kulturu. To je radosna vijest za cijeli svijet, razlog da se raduju svi narodi zemlje.

Novorođenče u svakom od tih božićnih prikaza otkriva istinu o Božjem srcu, njegovoj ljubavi za cijeli svijet. To vidimo u Isusovu odgovoru radoznalom farizeju Nikodemu koji je zapisao evanđelist Ivan: »Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život« (Ivan 3:16).

Dar, Isus, radosna je vijest za sve. Bez obzira na to koje mjesto na zemlji zovete domom, Isusovo rođenje je Božji dar ljubavi i mira vama. I svima koji nađu novi život u Kristu, ljudima »od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda«. Svi će oni slaviti Boga u vijeke vjekova (Otkrivenje 5:9). – Lisa M. Samra

Oče, hvala ti što si nam darovao svoga Sina.