Tko treba mene?

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 19:9-12,15-18

9 Tamo potraži pećinu i nastani se u njoj. Tada mu dođe riječ Gospodnja. On ga upita: »Što radiš ovdje, Ilija?« 10 On odgovori: »Pun sam revnosti za stvar Gospodina, Boga nad vojskama; jer sinovi Izraelovi ostaviše tvoj zavjet, tvoje žrtvenike razvališe i tvoje proroke pobiše mačem. Jedini ja ostadoh, ali i meni rade o glavi.« 11 On odvrati: »Iziđi i stani na goru pred Gospodina!« Tada prođe Gospodin pokraj njega. Pred Gospodinom je bio silan, žestok vihor. 12 Iza vihora dođe potres, pa oganj. Ali Gospodin nije bio u ognju. Poslije ognja dođe tih, blag lahor.
15 Nato mu zapovjedi Gospodin: »Idi, vrati se istim putem u pustinju Damaska, i kad dođeš tamo, pomaži Hazaela za aramskoga kralja. 16 Jehua, Nimšijeva unuka, pomaži za kralja nad Izraelom! A Elizeja, Šafatova sina, iz Abel Mehole, pomaži za proroka umjesto sebe! 17 Tko tada uteče Hazaelovu maču, njega će pogubiti Jehu, i tko uteče Jehujevu maču, njega će pogubiti Elizej. 18 Ali ja ću ostaviti u Izraelu sedam tisuća: sve koji ne saviše svojega koljena pred Baalom, i sve koji ga svojim ustima ne poljubiše.«

Idi… pomaži Hazaela za aramskoga kralja.

1 Kraljevima 19:15

TIJEKOM putovanja zrakoplovom pisac Arthur Brooks čuo je kako starija žena šapće svome mužu: »Nije istina da te više nitko ne treba.« Muškarac je promrmljao da bi najradije bio mrtav, a supruga mu je odgovorila: »Oh, prestani to govoriti.« Kad je let završio, Brooks se okrenuo i odmah prepoznao čovjeka. Bio je svjetski poznati heroj. Drugi su se putnici rukovali s njim, a pilot mu je zahvalio na hrabrosti koju je pokazao u prošlosti. Kako je taj div potonuo u očaj?

Prorok Ilija hrabro je i bez ičije pomoći pobijedio 450 Baalovih proroka – ili je barem tako mislio (pogl. 18). No zapravo on to nije učinio sam; Bog je bio ondje cijelo vrijeme! Ali poslije, osjećajući se potpuno samim, zamolio je Boga da mu uzme život.

Bog ga je oslobodio malodušnosti tako što je prošao »pokraj njega« i dao mu novu zadaću. Morao je pomazati »Hazaela za aramskoga kralja. Jehua… za kralja nad Izraelom! A Elizeja… za proroka umjesto sebe!« (r. 15,16) Dobivši novu svrhu u životu, Ilija je pronašao i podučio svoga nasljednika.

Vaše velike pobjede su možda stvar prošlosti. Možda osjećate da ste dosegli vrhunac ili da to nikada nećete. Nema veze. Pogledajte oko sebe. Bitke se mogu činiti manje, manje će toga biti na kocki, ali još ima onih koji vas trebaju. Služite im dobro zbog Isusa, i to će biti dovoljno. – Mike Wittmer

Ljudi oko vas su razlog zašto ste još uvijek ovdje.