Nevidljive stvarnosti

Pročitajte: Poslanica Efežanima 6:10-20

10 Uostalom, jačajte se u Gospodinu i njegovoj silnoj snazi! 11 Obucite se u punu Božju vojnu opremu da biste se mogli održati protiv đavolskih zasjeda! 12 Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv upravitelja ovoga mračnog svijeta, protiv pakosnih duhova u zračnim visinama. 13 Zato uzmite Božju vojnu opremu da biste se mogli oduprijeti u zli dan te ostati uspravni do kraja! 14 Stojte dakle tako što ćete opasivati svoje bokove istinom, oblačiti oklop pravde, 15 te se obuvajte u spremnost za evanđelje mira! 16 A iznad svega uzimajte štit vjere kojim ćete moći gasiti sve ognjene strijele đavla! 17 Stavljajte na glavu kacigu spasenja, u ruku uzimajte mač Duha koji je Božja riječ! 18 Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme i uz to bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. Molite 19 i za mene da mi Bog dade riječ, kad otvorim svoja usta da navješćujem smiono otajstvo evanđelja. 20 Ja sam poslanik evanđelja u okovima i trebam ga naviještati smiono.

Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego… protiv pakosnih duhova u zračnim visinama.

Efežanima 6:12

DAVNE 1876. godine tijekom bušenja u potrazi za ugljenom u središnjoj Indiani rudari su bili uvjereni da su pronašli vrata pakla. Povjesničar John Barlow Martin izvijestio je da na dubini od 190 metara »iz zemlje izbija smrdljiva para uz zastrašujuću buku«. U strahu da su »probili krov đavolje spilje«, zatrpali su otvor i odjurili svojim kućama.

Rudari su, naravno, pogriješili. Kada su nastavili bušiti nekoliko godina poslije, našli su bogato nalazište prirodnog plina. Iako su pogriješili, priznajem da sam malo ljubomorna na njih. Ti su rudari bili svjesni postojanja duhovnog svijeta, što mi često nedostaje u vlastitu životu. Lako je živjeti kao da se natprirodno i prirodno rijetko kada presijecaju i zaboraviti da »naša borba nije protiv krvi i tijela, nego… zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima« (r. 12, K. S.).

Kad vidimo da zlo pobjeđuje u našem svijetu, ne bismo se trebali predati niti se pokušati boriti protiv njega u vlastitoj snazi. Umjesto toga, oduprijet ćemo se zlu uzmemo li »Božju vojnu opremu« (r. 13-18). Proučavanje Biblije, redovno sastajanje s drugim vjernicima radi ohrabrenja i donošenje ispravnih odluka, imajući na umu dobrobit drugih, može nam pomoći da se uspijemo »održavati protiv đavolskih zasjeda!« (r. 11) – Amy Peterson

Uz Božju pomoć možemo »ostati uspravni do kraja«!